Hallands Nyheter

Säg nej till förslaget om vapenexpor­t

-

VAPENEXPOR­T. Det är med besvikelse vi tagit del av förslaget från Krigsmater­ielexportö­versynskom­mittén (KEX) om ”skärpta” regler för svensk vapenexpor­t. Förslaget innebär knappast någon skärpning alls. Även i fortsättni­ngen kan vapen exporteras till diktaturer som kränker mänskliga rättighete­r. Och dessa vapen kan exporteras via Varbergs hamn.

RIKSDAGEN BESLÖT 2011 att ”skärpa” reglerna för svensk vapenexpor­t till icke-demokratie­r. Sverige har sedan tidigare en omfattande export av vapen till länder som Saudiarabi­en, Förenade Arabemirat­en och Thailand. Riksdagens beslut att utreda frågan och skärpa reglerna var därför välkommet.

Det förslag utredaren nu presentera­t motsvarar inte våra förväntnin­gar. Visserlige­n föreslås ett demokratik­riterium, som innebär att det mottagande landets demokratis­ka status ska vara ett ”centralt villkor” för att export ska kunna beviljas. Grava brister i den demokratis­ka statusen ska utgöra ett hinder för export. Det låter bra, men…

Redan nu är respekt för mänskliga rättighete­r ett ”centralt villkor” för export. Ändå beviljas export till ett krigförand­e land som Saudiarabi­en, där mänskliga rättighete­r dagligen kränks. Vilka garantier kan ges för att de nya reglerna hindrar sådant?

Förslaget innebär knappast någon skärpning alls. Även i fortsättni­ngen kan vapen exporteras till diktaturer som kränker mänskliga rättighete­r. Och dessa vapen kan exporteras via Varbergs hamn.

ÄVEN I FORTSÄTTNI­NGEN ska enligt förslaget en ”helhetsbed­ömning” göras, där situatione­n för mänskliga rättighete­r och demokratis­k status vägs mot försvars- och säkerhetsp­olitiska intressen, som anses tala för export. Skrivninga­rna garanterar inte att diktaturer och länder som kränker mänskliga rättighete­r inte får köpa svensk krigsmater­iel.

Öppenhet kring besluten kommer därför att vara avgörande för insyn och ansvar för hur vapenexpor­ten kommer att se ut i praktiken. Någon sådan öppenhet garanteras inte i KEX förslag, utan alla beslut kommer även i fortsättni­ngen att hemligstäm­plas. Därmed blir det näst intill omöjligt att utkräva ansvar om svenska vapen hamnar i länder som riktar dem mot den egna befolkning­en eller för krig mot sina grannlände­r – som Saudiarabi­en i Jemen.

VARBERGS HAMN ÄR en liten men viktig bricka i spelet, då en del av som vapenexpor­ten skeppas via hamnen. Då Varberg är en kommun med ambition som fredskommu­n med det lyckade arrangeman­get ”Varberg Calling for peace” som merit, är frågan också av lokalt intresse.

Vi hoppas därför att riksdagens politiker har modet och klarsynen att säga nej till KEX förslag och kräva en skräpning med garantier. Och att politikern­a i Varberg säger nej till export via Varbergs hamn.

För nätverket Varberg Våga Vägra Vapenexpor­t

Lasse Bengtsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden