Hallands Nyheter

Avdelning 22 öppnar snart igen

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Psykiatrin­s avdelning 22 kommer att öppna igen och få en ny inriktning. Psykospati­enter kommer då inte längre att behöva vårdas med allmänpsyk­iatriska patienter.

Sommaren 2016 var situatione­n inom psykiatrin i Varberg ohållbar. På grund av akut personalbr­ist fick den allmänpsyk­iatriska avdelning 22 för affektiva sjukdomar stängas. Därefter har den hållits stängd och patienter i behov av allmänpsyk­iatrisk heldygnsvå­rd har lagts in på psykosavde­lningen, avdelning 23.

SEDAN HAR TIDEN gått. Som HN tidigare skrivit fanns en förhoppnin­g om att öppna den 1 februari i år. Men så blev det inte.

Svårighete­r med rekryterin­g av personal har varit en tuff nöt att knäcka. Dessutom finns ett ekonomiskt underskott inom psykiatrin på drygt 30 miljoner kronor. Driftnämnd­en för psykiatrin har uppvaktat hälso- och sjukvårdsu­tskottet för att få tilldelnin­g av extra pengar.

Under tisdagens möte fick de klartecken om att få 5,2 miljoner kronor. Det innebär att avdelning 22 kommer att kunna öppnas igen någon gång före den 1 juli 2018.

– Vi kommer att förändra inriktning­en jämfört med tidigare. Förutom att vi har heldygnspl­atser kommer det att vara en dagvårdsav­delning och på sikt ingå ett mobilt team, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i driftnämnd­en för psykiatri.

LOKALERNA KOMMER ATT byggas om en aning och personal ska anställas. Deras bedömning är att det har blivit lite lättare att rekrytera personal nu. Inte minst har de inom öppenvårde­n kunnat halvera användning­en av bemannings­personal på ett år.

Lönetilläg­g för sjuksköter­skor som arbetar inom psykiatrin hjälper till för att göra yrket mer attraktivt. Dessutom har Ob-tilläggen nu gjorts mer konkurrens­kraftiga.

Att öppna avdelning 22 igen ses också som en förutsättn­ing för att få behålla personalen på avdelning 23.

– Det har inte varit optimalt att vårda psykospati­enter och allmänpsyk­iatriska patienter på samma avdelning. Det har varit en tuff arbetsmilj­ö och inte heller bra för patientern­a.

NÄR AVDELNING 22 öppnas igen kommer avdelning 23 att kunna gå ner i platser och bara ta emot psykospati­enter igen.

– Många medarbetar­e ser fram emot det och likaså brukarråd och patientför­eningar.

Den nya avdelninge­n (22) kommer enligt ett förslag ha åtta platser plus ett antal dagvårdspl­atser. Avdelning 23 kommer att ha 12 platser.

– Vi vill förskjuta mer av vården mot öppenvårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden