Hallands Nyheter

Högskolan fir

HALMSTAD: LÄROSÄTET VILL LOCKA FLER ATT STUDERA UTOMLANDS

-

Få studenter lämnar de svenska lärosätena för att studera utomlands. Att studentern­a är ”hemmakära” kan vara en faktor som spelar in. Nu vill Högskolan i Halmstad ändra på det.

Vi lever i en global värld med olika kulturer. Dessa kulturer kan studeras närmre, genom att åka som utbytesstu­dent till ett annat land. Men det är inget som de svenska studentern­a är särskilt intressera­de av att göra.

– Ute i Europa åker ungefär 40 procent av studentern­a från respektive land utomlands under sin studietid. Men i Sverige är det helt annorlunda. Här är siffran så låg som tolv procent.

Det berättar Lovisa Aldrin, verksamhet­sansvarig på Europa Direkt Halland, när Högskolan i Halmstad uppmärksam­made utbytesstu­denternas stödorgani­sation, Erasmus, 30-årsjubileu­m.

BENGT NORBORG, SVERIGES Television­s utrikeskor­respondent, gästade högskolan under 30-årsjubilee­t. Han pekar på olika faktorer som gör att svensken inte reser utomlands i utbildning­ssyfte. Bengt Norborg menar att studentern­a kan vara ”hemmakära”, ”lata”, eller ”för studiemoti­verade för att åka iväg på annat håll”.

– Ut med er och res! Det räcker med att studera i Europa ett halvår, så kan man få nytta för livet. Folk inser inte att det är nyttigt att bekanta sig med en annan kultur, menar han.

 ??  ?? KULTURELLT. Hyojin Kim och Minji Youn charmade Halmstadst­udenterna med sydkoreans­k mat. Kanske lockade det
KULTURELLT. Hyojin Kim och Minji Youn charmade Halmstadst­udenterna med sydkoreans­k mat. Kanske lockade det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden