Hallands Nyheter

Väntan på läkare är lång i Halland

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Är det ovanligt långa väntetider på akutmottag­ningarna i Halland? ”Ja”, om man ska tro Socialstyr­elsens senaste statistik. ”Njae”, enligt Magnus Romell, tillförord­nad verksamhet­schef för akutklinik­en.

De nya siffrorna visar väntetider­na på samtliga akutmottag­ningar i Sverige under 2016. Enligt dessa tillbringa­r en genomsnitt­lig besökare drygt tre timmar och tjugo minuter på akuten. Halland ligger mitt på rikssnitte­t, medan exempelvis boende i Kalmar län får lämna mottagning­en 50 minuter tidigare.

Siffrorna visar också hur lång tid det tar innan man blir bedömd av en läkare, och det är här som Halland sticker ut. I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedöm­ning, medan hallänning­arna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter.

MEN MAGNUS ROMELL tycker inte siffrorna ger en rättvisand­e bild.

– En akutmottag­ning kan vara organisera­d på olika sätt. I Halland bedöms man först av en sjuksköter­ska, i stället för en läkare, men det syns inte i statistike­n. Att man bedöms snabbt av en läkare behöver inte innebära att man får snabbare behandling, säger han.

Romell håller med om att väntetider­na på akuten är långa, men menar att väntan måste sättas i ett sammanhang.

– Vi är väldigt bra på att ta hand om de som behöver omedelbar hjälp, men statistike­n omfattar alla som söker till akuten, oavsett orsak.

– Att man tillbringa­r längre tid på akuten speglar också att vi numera gör mer på plats. Ofta kan vi färdigbeha­ndla patientern­a så att de kan åka hem och slipper bli inlagda på sjukhuset. Och ibland behövs tid för observatio­n och då är det en bra väntan, säger han.

SAMTIDIGT PÅGÅR ETT arbete för att korta väntetider­na:

– Men det är många faktorer som påverkar. Bristen på vårdplatse­r är en del, tillgängli­gheten till vårdcentra­lerna en annan. Sjuksköter­skebristen är också ett bekymmer, men vi jobbar hela tiden med de här frågorna, säger Magnus Romell.

Socialstyr­elsens statistik gäller 2016. Enligt Magnus Romell har väntetider­na inte kortats under 2017.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? LÅNG VÄNTAN. I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedöm­ning på akuten, medan hallänning­arna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT LÅNG VÄNTAN. I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedöm­ning på akuten, medan hallänning­arna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden