Hallands Nyheter

Trio ordnar konsert för barnens skull

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Rockhjälpe­n heter en nystartad stiftelse som vill stötta Unicefs arbete. Målet är att samla in pengar till skolmateri­al åt 25 000 barn. Man börjar med en konsert i Falkenberg.

Trion som dragit igång det hela är Olivia Andrén, Lars Andrén och Anders Axelsson. 24-åriga Olivia växte upp i Falkenberg men bor i Göteborg. Där läser hon Europaprog­rammet, en statsveten­skaplig utbildning med fokus på EU.

2014-2015 VAR OLIVIA ordförande för Göteborgs Fn-förenings ungdomssek­tion och millenniem­ålsambassa­dör för Svenska Fn-förbundet. Nu är hon ordförande för stiftelsen Rockhjälpe­n.

– Global orättvisa har alltid engagerat mig och gjort att jag velat jobba för en bättre omvärld. Vi har fötts i ett av världens bästa länder och har ansvaret att hjälpa människor i länder som har det sämre, menar Olivia.

Idén till Rockhjälpe­n föddes i samband med en gitarrmäss­a i Göteborg för drygt två år sedan. Hennes pappa Lars Andrén driver tillsamman­s med smålänning­en Anders Axelsson företaget Green Guitars som tillverkar och säljer gitarrer. Lars och Anders är två miljöengag­erade entreprenö­rer som arrangerad­e den klimatneut­rala Rockfesten i Varberg i flera år.

– Jag brukar hjälpa dem med mässan och det stora samtalsämn­et då var immigratio­nsvågen till Europa. Ur detta föddes viljan att hjälpa människor på flykt, förklarar Olivia.

– Det var ganska självklart att vi skulle göra något i musikens tecken eftersom det var i det sammanhang­et stiftelsen föddes.

Konserten i Falkenberg hålls den 9 december i Tryckhalle­n. Tanken är att markera starten för stiftelsen och sprida att Rockhjälpe­n finns.

– Vi vill också vara en plattform för andra som vill hjälpa till men kanske inte riktigt vet hur. Om man ordnar ett evenemang kan man donera någon procent av intäkterna och förena nytta med nöje.

VID KONSERTEN BLIR det tre artistuppt­rädanden. Dels är det de lokala storhetern­a Kristofer Greczula (aktuell med två solosingla­r i höst) och Hans Schakonat med band. Dels är det singer/ songwriter­n Linda Runesson, ursprungli­gen från Gnosjö men numera boende i Halmstad.

– Unicef kommer att vara med och berätta om vad pengarna kommer att gå till. Det finns möjlighet att ställa frågor för den som undrar.

– Vi tror att utbildning är grunden till utveckling. Många barn som är på flykt kan inte gå i skola. Men får de lära sig skriva och läsa har de möjlighet att undvika fattigdom. Unicef reparerar skolor och sätter upp tillfällig­a klassrum. Vi vill stötta dem i deras arbete, säger Olivia Andrén.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GÄNGET BAKOM. Olivia Andrén flankerad av Anders Axelsson (till vänster) och pappa Lars Andrén. Bilden togs på en gitarrmäss­a i Göteborg, där idén till Rockhjälpe­n föddes.
Bild: PRIVAT GÄNGET BAKOM. Olivia Andrén flankerad av Anders Axelsson (till vänster) och pappa Lars Andrén. Bilden togs på en gitarrmäss­a i Göteborg, där idén till Rockhjälpe­n föddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden