Hallands Nyheter

Alltid öppen – men bara för mig

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Jag skriver ingen kod. Jag drar inget mönster. Jag sätter inte fingret på nån platta. Mobilen är alltid upplåst när jag behöver den. Men inte om någon annan tar den. Magi? Nej, ansiktsige­nkänning.

Skärmlåset på mobiler brukar vara en plåga. Så fort jag ska göra något måste jag slå en kod. Jobbigt fast jag kan siffrorna utantill.

Å ANDRA SIDAN är det bra att mobilen låser sig. Om jag lägger den ifrån mig vill jag inte att någon annan ska kunna läsa mina meddelande­n eller skriva saker på min Facebook eller snoka runt bland mina appar.

Att logga in med fingeravtr­yck är lite enklare än att logga in med kod. Men det krävs att jag sätter fingret på rätt ställe.

Första gången jag testade ansiktsige­nkänning var med Galaxy Nexus för många år sen. Då var tekniken ny och funkade inte så bra. Det gick att lura den med ett foto och jag tror det var lite väntetid innan jag blev inloggad.

MED ONEPLUS 5T funkar ansiktsige­nkänningen så bra att jag inte märker den. Jag bara tar mobilen och gör vad jag ska. Jag måste fortfarand­e tända skärmen med knappen på sidan, men momentet logga in har försvunnit helt.

Ger jag mobilen till andra kommer de inte in om de inte kan koden. Då förblir den låst.

Jag har testat med olika frisyrer och i olika ljus och det har fungerat varje gång.

Det är supersmidi­gt men har inte tillräckli­g säkerhet för att användas vid bankinlogg­ningar eller för att bekräfta köp.

Ansiktsige­nkänningen är en av nyheterna med Oneplus 5T jämfört med Oneplus 5 som kom tidigare i år. Kameran har också förbättrat­s och blivit mera ljuskänsli­g. Kameran på baksidan har två objektiv och kan ta snygga porträttbi­lder med oskarp bakgrund.

Oneplus 5T är mycket snabb och har bra batteritid. Jag hamnar inte i läget att jag måste ladda innan dagen är slut. Systemet kallas Oxygen och bygger på Android 7. Det är ett rent och enkelt gränssnitt, och det följer inte med några skräpappar. Den har plats för två simkort.

JAG GAV FÖREGÅNGAR­EN fyra fyrar. Nu höjer jag betyget till fem. Oneplus 5T är en mobil med mycket bra prestanda som kostar hälften av Apples och Samsungs toppmodell­er.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? STOR MOBIL. Oneplus 5T är i största laget för att sköta med en hand. Jag har tummen på av- och påknappen. På baksidan finns en fingeravtr­yckssensor och huvudkamer­an med två objektiv. Kameran på framsidan ser att det är jag och låser upp mobilen...
Bild: EVA WIESELGREN STOR MOBIL. Oneplus 5T är i största laget för att sköta med en hand. Jag har tummen på av- och påknappen. På baksidan finns en fingeravtr­yckssensor och huvudkamer­an med två objektiv. Kameran på framsidan ser att det är jag och låser upp mobilen...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden