Hallands Nyheter

”Autobahn” mot åttondelen för Sverige

- LINUS SCHRÖDER/TT

Ett hotande Vm-fiasko förbyttes till en ”autobahn” mot åttondelsf­inal när ett femmålsund­erläge vändes till seger 36–32 (16–18) mot Tjeckien. – Skönt. Vi var lite segstartad­e i dag, säger Ulrika Toft Hansen, som agerade väckarkloc­ka.

Med avgrunden runt hörnet – en förlust mot Tjeckien hade betytt att Sverige varit tvingat att vinna mot suveräna Norge alternativ­t lita till andra resultat för att ta sig vidare i handbolls-vm – reste sig de blågula spelarna och betvingade Tjeckien.

Efter ett återfall i försvarssj­ukan från premiären mot Polen var läget prekärt vid ställninge­n 10–15 långt in i första halvlek och fortfarand­e besvärligt i paus, 16–18.

Hela VM hängde på 30 minuters handboll.

Om det inte hade varit för Ulrika Toft Hansens jävlar anamma, vilket hon länge tycktes ensam om i Blågult att uppamma, kunde matchen ha varit förlorad där och då.

– Jag är förbannad för vi gör så mycket fel som vi normalt inte gör. Det är lite den rollen jag har haft i mitt klubblag, att jag har tänt laget när det har gått lite tungt. Det funkade i dag också. Det var skönt, säger linjespela­ren från Team Esbjerg.

I andra halvlek tyckte Johanna Westberg, en annan ”inhoppare”, att det fick vara slutmissat. Storskytte­n hittade plötsligt rätt även i landslaget. Hon gjorde tre mål under de första tio minuterna och dessutom matchavgör­ande 34–30 med lite mer än fyra minuter kvar. Lägg till två fulträffar i första halvlek och Westberg blev tillsamman­s med Isabelle Gulldén och Olivia Mellegård bästa svenska målskyttar med sex mål.

– Väldigt skönt. Verkligen. Skönt att skjuta lite skott utifrån, säger hon.