Hallands Nyheter

Bragdgulde­t till Sjöström

IDROTT: BRAGDGULDE­T

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Bara 24 år gammal är den svenska simstjärna­n tillsamman­s med Anja Pärson, Ingemar Stenmark och Björn Borg de enda som vunnit Bragdgulde­t två gånger individuel­lt. Sjöström fick svensk idrotts mest prestigefy­llda pris även 2015.

”För historisk guldjakt och unik rekordslak­t i en serie särklassig­a bragder”, står det i Bragdnämnd­ens motivering.

För att tilldelas medaljen en andra gång ska man anses stå i sär- klass, och Sjöströms VM i Budapest i somras var också osannolikt bra.

– Jätterolig­t, jag hörde faktiskt någon skrika ”ja” i rummet bredvid. Vad roligt, superhärli­gt, säger Sarah Sjöström när hon precis har fått beskedet.

– Det har verkligen varit mitt bästa år hittills i min karriär, vilket känns helt sjukt eftersom det var ett OS förra året som var sjukt framgångsr­ikt. Men det här året har varit helt galet.

Världens vassaste fjäril – hon vann både 50 och 100 meter fjäril för andra världsmäst­erskapet i rad – slog den här gången också till i frisim.

HON FICK NÖJA sig med silver på 100 meter frisim, men tog revansch på halva distansen.

– Jag är nöjd med att jag kunde komma tillbaka efter Vm-silvret, det är lite sjukt att man kan vara lite butter över ett Vm-silver, men det var jag. Att jag kunde ladda om och vinna 50 frisim på nytt världsreko­rd, det är jag väldigt nöjd med.

Det var Sjöströms första Vm-titel i långbana i det simsätt som hon fokuserat på efter Os-succén på 100 meter fjäril i Rio de Janeiro. Tillsamman­s med nye tränaren Johan Wallberg bytte hon frisimstek­nik och framgångar­na kom oväntat fort efter bara några månader.

Hon satte dessutom världsreko­rd på bägge frisimsdis­tanserna.

– Det är klart att jag inte trodde att jag skulle komma hem med två världsreko­rd, tre guld och ett silver. Jag hade väldigt hög press på mig inför mästerskap­et och jag kände att formen blev bättre och bättre ju närmare mästerskap­et kom. Men att jag presterade så bra i Budapest var över förväntan.

EFTER SIN GULDTRIPPE­L i Budapest har utmärkelse­rna haglat över Sjöström. Hon utsågs i förra veckan två gånger om till världens bästa kvinnliga simmare 2017 – först av den amerikansk­a simtidning­en Swimming World Magazine och sedan av det Internatio­nella simförbund­et Fina.

I förra månaden utnämndes hon också till Europas bästa kvinnliga idrottare av de nationella olympiska förbundens sammanslut­ning Anoc.

Och genom ännu ett Bragdguld skriver 24-åringen in sig bland svensk idrotts största genom tiderna.

Härnäst väntar EM i Köpenhamn som inleds nästa vecka.

– Det kommer att bli ett väldigt tufft mästerskap, jag har aldrig ställt upp i så många grenar i ett mästerskap tidigare, och har aldrig tävlat så mycket under ett år. Kroppen börjar bli ganska sliten.

– Men jag kan nog köra några snabba lopp till.

Tre guld, ett silver och två världsreko­rd på VM. Fyra världsreko­rd och totalseger i världscupe­n. De osannolika framgångar­na gjorde att Sarah Sjöström tog ett simtag in bland svensk idrotts största – som dubbel bragdmedal­jör. – Det här året har varit helt galet, säger hon.

 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON/ARKIV ?? ANDRA GÅNGEN. Sarah Sjöström börjar bli van vid utmärkelse­r, nu har hon fått sitt andra Bragdguld.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON/ARKIV ANDRA GÅNGEN. Sarah Sjöström börjar bli van vid utmärkelse­r, nu har hon fått sitt andra Bragdguld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden