Hallands Nyheter

Flyktingst­römmarna de senaste åren har lett till att SFI har rekordmång­a elever inskrivna.

FALKENBERG: ANTALET ELEVER HAR TREDUBBLAT­S PÅ TRE ÅR Att träna uttal genom sång. Eller lyssna på lokal poddradio för att lära sig höra svenska. Sfi Falkenberg testar nya sätt för att underlätta språkträni­ngen för nyanlända.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det har varit en explosions­artad ökning av elever under de tre senaste åren.

– Vi är tre gånger så stora som för tre år sedan. Det har faktiskt aldrig funnits fler elever än nu. Men det kommer nog att mattas av under nästa år, säger Dan Randelid.

Han är rektor för vuxenutbil­dningen i Falkenberg där sfi ingår.

– En nyhet är att vi kombinerat sfi-undervisni­ng med yrkesutbil­dning och det har vi kommit väldigt långt med här. Jag har 60 elever ungefär som läser gymnasiala kurser samtidigt med sin svenskunde­rvisning. En elev fick jobb redan efter fem månader.

– Innan har resonemang­et varit att man ska lära sig svenska först för att sedan gå vidare. Nu är tanken mer att ta vara på de kompetense­r våra nyanlända har med sig. Har man jobbat i 15 år som målare är det dumt att behöva vänta i flera år för att göra det här, förklarar Dan Randelid.

Eleverna är i åldrarna 20–65 år och allt från analfabete­r till högutbilda­de. Många kommer från konfliktdr­abbade områden och kan ha med sig traumatisk­a upplevelse­r. Det händer också att de får tragiska besked om släkt och vänner i sina hemländer.

– MEN DEN allmänna känslan när man jobbar här är att det är väldigt mycket glädje. Det här är en frivillig skolform och folk är glada och tacksamma över att få en andra chans i Sverige, berättar Margareta Karles.

Hon har varit lärare på sfi i snart fyra år och stortrivs.

– Man träffar på många människor med intressant­a livsöden och för dem som kommer ensamma hit kan vi nästan bli som en familj.

Margareta har sedan något år

startat Världens kör som träffas på onsdagar där man tränar uttal genom att sjunga svenska sånger.

– Språk är en färskvara som man måste använda. Därför är jag på mina elever att de ska prata svenska hela tiden. Annars kan det ta lång tid att lära sig om man bara pratar sitt eget språk med sina landsmän.

I UNGEFÄR ETT ÅR har man också haft en egen poddradio.

– Tanken med det är att många elever frågar hur de ska lära sig höra svenska. Då rekommende­rar vi tv eller radio. Men de tycker att det går så fort där och ger lätt upp. Då tänkte jag att vi startar en egen radio som är anpassad så att eleverna kan hänga med, förklarar Pär Skarpemo.

Han sänder live en gång i veckan via Facebook. Det är en sluten grupp för elever som går eller gått på sfi i Falkenberg och programmen ligger sedan kvar och kan lyssnas på igen.

– Jag väljer ut folk som har något intressant eller spännande att berätta med inriktning på Falkenberg. Det är ju roligare att ha med Tullbron än något i Stockholm, menar Pär.

Aref Osman från Aleppo i Syrien kom till Falkenberg för tre månader sedan och började då på sfi. Hans bror var emot Assad och har suttit fängslad i fyra år:

– Resten av familjen är i Turkiet, men jag har varit i Sverige i två år. I Syrien var jag skräddare men här vill jag utbilda mig till byggnadsar­betare. Min pappa är det och jag jobbade lite med honom.

SONYA SANOYAN FRÅN Armenien har kommit lite längre med svenskan och kom till Falkenberg för tio år sedan på grund av kärleken:

– Min sambo bor i Falkenberg. Vi träffades i Syrien för tio år sedan på ett kristet sommarläge­r i Kessab. Han föddes i Aleppo där det finns många kristna. Jag var sjuksköter­ska i mitt hemland och vill jobba med det här. Men jag måste inte bara lära mig svenska utan även medicinsk svenska först. Jag hoppas det ska ta högst två år.

Hon trivs i Falkenberg förutom med en sak:

– Vädret är inte så bra. Men människorn­a är väldigt hjälpsamma.

 ??  ?? PODDRADIO. Pär Skarpemo intervjuar Alvard Gazaryan för sfi:s poddradio som sänder via Facebook med inriktning på Falkenberg.
PODDRADIO. Pär Skarpemo intervjuar Alvard Gazaryan för sfi:s poddradio som sänder via Facebook med inriktning på Falkenberg.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FRÅN SYRIEN. Aref Osman kom till Sverige för två år sedan och vill utbilda sig till byggnadsar­betare.
Bild: JONATAN BYLARS FRÅN SYRIEN. Aref Osman kom till Sverige för två år sedan och vill utbilda sig till byggnadsar­betare.
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? VÄRLDENS KÖR. Margareta Karles låter elever träna uttal genom körsång.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON VÄRLDENS KÖR. Margareta Karles låter elever träna uttal genom körsång.
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? ALLSÅNG. Normalt håller sfi till i Folkets hus men när det blir allsång med Världens kör lånar man IOGT:S lokaler.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON ALLSÅNG. Normalt håller sfi till i Folkets hus men när det blir allsång med Världens kör lånar man IOGT:S lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden