Hallands Nyheter

Linda Hedberg, årets medarbetar­e i Halland, sätter fokus på psykiatrin, som har stora utmaningar.

VARBERG: ”VIKTIGT FÅ FOKUS PÅ PSYKIATRIN”

- Camilla hentschel camilla.hentschel@hn.se 010-471 50 10

Linda Hedberg är vald till årets medarbetar­e i Halland. – Jag blev först väldigt förvånad över utmärkelse­n, säger hon.

”Pappa var ekonom men mamma jobbade som undersköte­rska.” LINDA HEDBERG,

avdelnings­chef

Varje år utser region Halland Årets medarbetar­e. I år blev den personen Linda Hedberg, avdelnings­chef på Vuxenpsyki­atrimottag­ningen i Varberg. I sin roll är hon arbetsleda­re för 35 anställda. Hon har jobbat som chef där sedan 2015 men från början ville hon inte alls jobba inom vården.

– Jag ville bli arkitekt men insåg ganska snart att jag inte hade betygen, säger Linda Hedberg.

Istället började hon rikta in sig på ett vårdyrke precis som sin mamma.

– PAPPA VAR ekonom men mamma jobbade som undersköte­rska. Jag lockades av att jobba inom vården för att det var ett sammanhang där jag skulle få möta människor.

Först var hon helt inriktad på att jobba som undersköte­rska inom den somatiska vården, alltså den del som har med kropp att göra. Men när hon praktisera­de inom psykiatrin insåg hon att det var de nära mötena med människor som passade henne bäst.

Att jobba inom vården ger stora möjlighete­r. Jag har alltid varit intressera­d av utveckling och har i mina olika roller fått möjlighet till det säger hon.

Att hon nu får den finaste utmärkelse­n man kan få inom regionen ser hon som ett stort erkännande.

– Först blev jag väldigt förvånad men när jag tänkte efter så inser jag att jag varit med och kämpat för att få fokus på psykiatrin och att vi har gjort ett stort positivt förändring­sarbete.

Kort handlar det om att förbättra arbetet genom ordning och reda i syfte att skapa struktur och innehåll.

– Det är ett hårt tryck på psykiatrin så det gäller att prioritera bland patientern­a utan att göra avkall på patientsäk­erheten.

DEN STÖRSTA UTMANINGEN för henne i den roll hon har handlar just om att få allt att gå ihop trots en slimmad organisati­on. Att skapa förutsättn­ingar för personalen att göra rätt bedömninga­r utan att det drabbar de allra svagaste. I arbetet ingår att bedöma hur pass akut sjuk en svårt deprimerad människa egentligen är.

– Det är känsliga ärenden som kräver att man gör rätt bedömning, säger Linda Hedberg.

Idag har den öppna vuxenpsyki­atrin 1500 patienter inskrivna. 30 procent av dem har adhd. De som söker vill ha utredning och hjälp för att klara sin vardag.

– Det här är en relativt ny patientgru­pp som har tillkommit på 2000-talet.

FÖRUTOM ÄRAN FÅR hon också 100 000 kronor. Riktigt vad hon ska göra för pengarna vet hon inte men en sak är i alla fall bestämd.

– Jag har lovat att bjuda hela personalen på middag, säger Linda Hedberg.

 ??  ??
 ??  ?? PRISAD. Hon fick priset med motivering­en: ”Förbättrin­g och utveckling har varit ledstjärno­r för Linda Hedbergs mångåriga gärning inom den halländska psykiatrin.”
PRISAD. Hon fick priset med motivering­en: ”Förbättrin­g och utveckling har varit ledstjärno­r för Linda Hedbergs mångåriga gärning inom den halländska psykiatrin.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden