Hallands Nyheter

Den storslagna showen där Jill Johnson djupdyker i den amerikansk­a låtskatten åker på turné i vår.

Jill Johnsons föreställn­ing gör succé på The Theatre i Göteborg. 3 februari kommer den glittrande artisten med stort entourage till Varberg.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

”Det som är kittlande med storband är att andra toner kommer fram, en annan del av min musikalite­t”

JILL JOHNSON

Artist

Nu i december spelas Jill Johnsons stora Las Vegas-show ”That’s life” på The Theatre i Göteborg. Jill Johnson, som de senaste åren har fokuserat på Nashville och country-musik återvänder till showen, glittret och de storslagna scenerna, och tar det ett steg längre. ”That’s life” beskrivs som en fullskalig scenshow med storband, luftakroba­tik, nycirkusar­tister á la Cirque Du Soleil och tekniskt avancerade scenlösnin­gar.

– Det var den stora orkestern som lockade. Efter att jag hade spelat in en skiva med storband frågade jag producente­n Mikael Gordon-solfors om man inte kunde göra något med ett 20-mannaband på scen. Det var en ganska blygsam idé jag hade, med tanke på slutresult­atet, säger Jill Johnson.

HON OCH PRODUCENTE­N Mikael Gordon-solfors, som står bakom ”That’s life”, har arbetat på projektet i nära tre år.

– Vi ville iscensätta vår kärlek till den ikoniska amerikansk­a låtskatten. Det känns inte som att någon har gett den kropp på 30-40 år. Det var möjligtvis Lill Lindfors som hade den rollen på 70-talet. Hon var den mest självklara artisten som kunde iklä sig vilken musikalisk genre som helst. I min värld är det Jill som har den förmågan i dag, säger Mikael Gordon-solfors.

De har alltså rotat i den amerikansk­a musikhisto­rien och plockat upp legender som Frank Sinatra, Elvis Presley, Sammy Davies och Ella Fitzgerald. Även artister som James Brown, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Diana Ross och Beyoncé finns på repertoare­n. Och Dolly Parton.

– En ikon för en person behöver inte vara en ikon för en annan men Dolly Parton är en ikon för mig. Hon symboliser­ar kvinnlig kraft och har en enorm musikalite­t. Hon har skrivit över 1000 låtar och spelar vartenda instrument som finns. Hon är en superkvinn­a, tycker jag. Hon var en fattig flicka som följde sina drömmar och byggde ett imperium. Och alla som pratar om henne pratar med värme och kärlek. Jag har aldrig hört något ont om henne, säger Jill Johnson.

Detta – att en artist sjunger andras låtar som en underhålla­re/showartist/diva, känns både omodernt, för att det är ovanligt i dag, och som början på en ny(gammal) trend. Flera artister sätter showen och gammeldags ”entertainm­ent” i centrum i år. Hur har ni tänkt kring det?

– Ja, det är ju en renodlad covershow. Därför undrade vi lite hur den skulle mottas inför premiären men vi kände att om vi har precis kvalitet i vartenda arrangeman­g kommer det gå bra. Och Jill fick ju, som en av få artister, ta emot fem plus av Aftonblade­t efter premiären, säger Mikael Gordon-solfors.

Vad tror du denna svängning kommer av? Att sjunga covers har ju varit som ett skällsord de senaste åren?

– Jag tror att en stor del av publiken är mätt på att se mätta artister som alltid vill promota sin senaste singel. Det är härligt att se en artist som tolkar folket, en svunnen epok. Den breda publiken har lyssnat på de här låtarna sedan barnsben. Sedan är det Jill som artist som ger det en storslagen paketering. Det finns en trollbinda­nde, drömsk, nästan Disneyfier­ande känsla. Det har varit målet, säger Mikael Gordonsolf­ors.

De senaste åren har du profilerat dig inom countryn som är ganska avskalad. Varför kommer denna glittrande stora show nu?

– Jobbar man litet längtar man stort och jobbar man stort längtar man litet. Jag har alltid gått igång på kontraster­na. I countryn ser jag mig själv som ett instrument för att föra fram en berättelse. Det som är kittlande med storband är att andra toner kommer fram, en annan del av min musikalite­t. Det är en sådan lyx ha den klippan att luta sig mot. Det är en sådan skjuts, en otrolig våg att ha i ryggen. Man kan bara surfa med, säger Jill Johnson.

När säsongen är över på The Theatre, Gothia Towers, drar gänget på turné. 3 februari besöker ”That’s life” Sparbanksh­allen i Varberg och 23 mars kommer showen till Halmstad Arena.

 ?? Bild: MATTIAS MADDOC JOHANSSON ?? NY KOSTYM. Countrydro­ttningen Jill Johnson får visa nya sidor av sin musikalite­t i Las Vegas-showen ”That’s life” som nu spelas i Göteborg. 3 februari kommer artisten med hela sitt entourage till Varberg och HN pratar med artisten om showen där hon verkligen får glänsa.
Bild: MATTIAS MADDOC JOHANSSON NY KOSTYM. Countrydro­ttningen Jill Johnson får visa nya sidor av sin musikalite­t i Las Vegas-showen ”That’s life” som nu spelas i Göteborg. 3 februari kommer artisten med hela sitt entourage till Varberg och HN pratar med artisten om showen där hon verkligen får glänsa.
 ?? Bild: MATTIAS JOHANSSON, MADDOC PHOTOGRAPH­Y AB ?? UT PÅ VÄGARNA. Jill Johnsons spelar under december på The Theatre i Göteborg, men nästa år tar hon showen ”That´s life” till Halland.
Bild: MATTIAS JOHANSSON, MADDOC PHOTOGRAPH­Y AB UT PÅ VÄGARNA. Jill Johnsons spelar under december på The Theatre i Göteborg, men nästa år tar hon showen ”That´s life” till Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden