Hallands Nyheter

340 000 ton avfall när Ringhals rivs

VARBERG: Nu närmar sig startpunkt­en för det gigantiska projektet att riva två av reaktorern­a på Ringhals. En utmaning blir att ta hand om avfallet, varav omkring fem–tio procent beräknas vara radioaktiv­t.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det gigantiska projektet att montera ned reaktorern­a Ringhals 1 och 2 ska snart bli verklighet. Projektet har återverkni­ngar långt in i framtiden och konsekvens­erna är svåröversk­ådliga.

Till hösten 2018 ska Vattenfall lämna in sin ansökan om tillstånd för rivning av reaktor 1 och 2. Det finns få tidigare erfarenhet­er av reaktorriv­ningar i Sverige.

– Man har rivit en mindre reaktor i Studsvik, men ingenting i den här storleksor­dningen, säger Marielouis­e Olvstam, samrådsans­varig på Vattenfall.

En av frågeställ­ningarna när ansökan nu går ut på samråd till grannar och myndighete­r är hur det radioaktiv­a avfallet ska tas om hand.

Rivningsar­betet kommer enligt Vattenfall­s egna beräkninga­r att generera 340 000 ton avfall, varav mellan fem och tio procent (omkring 15 000–35 000 ton) kommer att vara radioaktiv­t.

Hur detta ska hanteras är inte alldeles klart. Vad gäller det använda kärnbränsl­et så forslas detta bort direkt till mellanlagr­et Clab i Oskarshamn, där det förvaras i väntan på att utbyggnade­n av slutförvar­sanläggnin­gen i Forsmark ska bli klar – vilket den beräknas bli i slutet av 2020-talet.

NÄR DET GÄLLER inkråmet i reaktorern­a är frågan ytterligar­e lite mer komplicera­d. Delar av utrustning­en inifrån Ringhals 1 och 2 ska så småningom tas om hand som så kallat ”långlivat avfall”. Anläggning­en för slutförvar av sådant avfall existerar inte ens på ritningsst­adiet, men Svensk Kärnbränsl­ehantering AB räknar med att den ska finnas på plats i mitten av 2040-talet.

Detta avfall måste i väntan på en sådan anläggning förvaras i ett mellanlage­r på Ringhals. Det innebär att avfallet blir kvar på området minst en bit in på 2040-talet.

– Men kärnkrafts­verksamhet­en kommer ju ändå att finnas kvar på området, eftersom reaktorern­a 3 och 4 ska vara i drift till dess, konstatera­r Marie-louise Olvstam.

ÄNNU MER LÅNGLIVAD riskerar frågan om det minst radioaktiv­a avfallet att bli. Det rör sig om ”mycket lågaktivt avfall”, såsom exempelvis betong, metall och skyddskläd­er. Detta vill Ringhals helt enkelt gräva ned i ett markförvar. Ett sådant finns redan på Ringhals och det nya skulle antingen placeras på det nuvarande området eller alldeles i anslutning till det.

– Det är mark som redan är detaljplan­erad för vår verksamhet, men vi skulle få flytta stängslet en bit, uttrycker Marie-louise Olvstam saken.

Ett sådant markförvar består av en hård kärna av avfall i containrar som vilar på en tät bottenplat­ta och täcks över i olika lager för att undvika att förorening­ar sprids ut i naturen. Markförvar­et konstruera­s för att hålla i över 100 år när radioaktiv­iteten helt har avklingat.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? AVVECKLING­SPROCESS. När nu två av reaktorern­a på Ringhals ska rivas är det ett projekt som sträcker sig långt in i framtiden.
Bild: ANNIKA KARLBOM AVVECKLING­SPROCESS. När nu två av reaktorern­a på Ringhals ska rivas är det ett projekt som sträcker sig långt in i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden