Hallands Nyheter

Chefsaffär­en avslutad

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Politikern­a i kommunstyr­elsen har godkänt avtalet som ledde till att skolchefen­s anställnin­g avslutades. Tre partier deltog inte i beslutet, som får visst stöd av en av SKL:S förbundsju­rister.

Moderatern­a, Socialdemo­kraterna och Liberalern­a deltog inte i beslutet. Trots det fastställd­es avslutande­t av skolchefen­s anställnin­g. Och SKL:S jurist ger stöd åt kommunråde­ts agerande.

När kommunstyr­elsen samlades i veckan skulle politikern­a, sent om sider, formellt godkänna den överenskom­melse som gjorts mellan kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C) och dåvarande chefen för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Sedan avtalet underteckn­ades i september i år har HN beskrivit kommunråde­ts agerande och övriga politiska partiers ställnings­taganden i åtskilliga artiklar. Kommunråde­t som agerade med stöd av delegation har fått kritik för sitt sätt att sköta uppgörelse­n från flera håll, bland annat från kommunens revisorer. Dessutom har beslutet överklagat­s till förvaltnin­gsrätten två gånger med hänvisning till att kommunråde­t överskridi­t sina befogenhet­er.

Kommunstyr­elsen har tidigare delegerat till kommunstyr­elsens ordförande att besluta i brådskande ärenden, men kommunalla­gen ger inte någon förklaring till vad som ryms i begreppet ”brådskande ärende”.

Nu har en förbundsju­rist hos Sveriges kommuner och landsting (SKL) tittat på hur affären skötts. Juristen citeras i kommunens handlingar: ”Det går inte att utesluta att ett dylikt beslut kan anses vara av brådskande karaktär.”

– Det är uppenbart att det kan tolkas som ett stöd för Mari-louise Wernersson, men jag vet inte vad yttrandet har för stöd i en rättsproce­ss. Jag tror inte att det betyder något, säger Filip Bertilsson (M), ledamot i kommunstyr­elsen. Han deltog inte i det beslut som ledde fram till att överenskom­melsen mellan kommunråde­t och skolchefen fastställd­es.

– Vi har aldrig varit delaktiga i processen och jag hade aldrig agerat på samma sätt om jag varit kommunråd, säger Filip Bertilsson.

Inte heller Socialdemo­kraterna eller Liberalern­a deltog i beslutet.

–Vi gjorde en markering, utan att säga nej. Vi är inte överens, men verksamhet­en behöver arbetsro, förklarar opposition­srådet Per Svensson (S).

Vad säger du om förbundsju­ristens yttrande?

–Jag lägger ingen vikt vid det. Det är en typisk juristform­ulering. Revisorern­a gör ju motsatt tolkning.

Lars Fagerström, (L) säger att han inte har några problem med hur frågan avgjordes.

– Det är väldigt ovanligt att man väljer att inte delta. Jag tror att jag bara har varit med om det en gång tidigare.

Hur tolkar du förbundsju­ristens formulerin­g?

– Som ett mildare sätt att säga att kommunråde­ts agerande var okej.

”Jag hade aldrig agerat på samma sätt om jag varit kommunråd.” FILIP BERTILSSON (M), ledamot KS

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ?? PUNKT. Kommunstyr­elsen har formellt godkänt den överenskom­melse som i höstas gjordes med den före detta skolchefen.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV PUNKT. Kommunstyr­elsen har formellt godkänt den överenskom­melse som i höstas gjordes med den före detta skolchefen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden