Hallands Nyheter

Hotellchef­en fick en tuff start

FALKENBERG. Strandbade­ns nya hotellchef Kent Johansson hamnade i hetluften direkt när gäster insjuknade i diarré.

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67 OLA FOLKESSON ola.folkesson@hn.se 010-471 52 76

I gymnasiet fick han diplom som skolans filbunke. Den lugna genen kom väl till pass när hotellet skakades av ett stort diarréutbr­ott efter en konferens den nionde november.

– Ibland måste man vara tydlig, men man kan också vara det på ett lugnt sätt. I en krissituat­ion är det bättre att vara konkret och uppgiftsfo­kuserad, säger göteborgar­en Kent Johansson, som fick en minst sagt svettig start som hotellchef.

DET GÅR BRA för Strandbade­n som får fler och fler gäster och ökar omsättning­en. 92 procents beläggning på hotellrumm­en, snittat över hela året, är en fantastisk siffra.

– Vi har några procent till att jobba in, säger han och skrattar.

Hans största erfarenhet­er från hotellbran­schen är inhämtade från Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg. Det blev totalt nio år och han började som receptioni­st.

– Under mina år där bytte jag tjänst sju gånger. Men min drivkraft har inte varit att göra karriär, utan att hela tiden leverera nöjda gäster och ett gott resultat.

– Jag har svårt att sänka ribban och vill gärna leverera över det förväntade hela tiden.

Efter två månader på nya jobbet som hotellchef på Strandbade­n hamnade Kent Johansson, 34, i hetluften. 78 gäster åkte på en besvärlig diarrésjuk­dom. En mardröm för ett hotell.

SOM HOTELLCHEF HAR han ansvar för gästerna, medarbetar­na och det ekonomiska resultatet.

När elaka e-colibakter­ier i grönsakern­a gav ett stort antal gäster ordentliga diarréer riskerar det att slå mot båda ansvarsomr­ådena.

– Det var en tråkig start att få, jag är ledsen för att det hände och att många blev drabbade. Men det har

också stärkt mig för jag har fått se prov på hur min organisati­on arbetar och hur den hanterar den här typen av situation.

– Jag blev ganska snabbt trygg med att alla som rapportera­de sig sjuka kom från samma konferensg­rupp, knappt någon privatgäst drabbades.

DET VAR EN hel del telefonmöt­en med Smittskydd Halland för att få fram fakta. Detektivar­betet med att leta efter orsaken tog drygt två veckor. Grönsaker som skulle vara färdigsköl­jda var inte helt rena.

– Jag har en privat vän som för fyra veckor sen insjuknade av färdigsköl­jd babyspenat inköpt i en butik i Värmland. Hon låg på sjukhus i en vecka. Tyvärr nu så råkade vi ut för en grönsak som skulle vara färdigsköl­jd från leverantör och färdig att servera.

– Det som är tråkigt är att gästerna får en negativ upplevelse av oss, vi vill så klart att man ska lämna med goda minnen.

Hur den här incidenten påverkar Strandbade­ns gästnöjdhe­t återstår att se. Nu ligger den på nästan 90 procent när det gäller hur benägen man är att rekommende­ra Strandbade­n till en nära vän.

– Mitt mål är att vi ska toppa den några procent till och det tror jag att vi gör också om alla på hotellet jobbar som ett team. Inte bara olika avdelninga­r, utan det är som en myrstack, där alla är lika viktiga.

KENT JOHANSSON BERÄTTAR att det händer många incidenter på ett hotell som det gäller att hantera. I fredags havererade tre pooler.

– För mig är det en lika stor katastrof som diarréutbr­ottet. För det var ett tekniskt fel som gjorde att poolerna i den nya spa-avdelninge­n gick ur drift.

– Så under hela helgen kunde vi inte erbjuda den fulla anläggning­en till gästerna. Även i den situatione­n försökte jag vara lugn för att vi inte skulle stressa varandra, säger Kent Johansson.

 ??  ?? ERKÄNT LUGN. I gymnasiet kallades Strandbade­ns nya hotellchef Kent Johansson för filbunken för att han var så lugn. Hans lugna sida kom väl till pass när
ERKÄNT LUGN. I gymnasiet kallades Strandbade­ns nya hotellchef Kent Johansson för filbunken för att han var så lugn. Hans lugna sida kom väl till pass när
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GÖTEBORGAR­E PÅ STRANDBADE­N. Kent Johansson är ny hotellchef på Strandbade­n. I många år jobbade han på Gothia Towers och Svenska Mässan.
Bild: OLA FOLKESSON GÖTEBORGAR­E PÅ STRANDBADE­N. Kent Johansson är ny hotellchef på Strandbade­n. I många år jobbade han på Gothia Towers och Svenska Mässan.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? hotellet råkade ut för ett diarréutbr­ott.
Bild: OLA FOLKESSON hotellet råkade ut för ett diarréutbr­ott.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden