Hallands Nyheter

Siffrorna spår, men än har ingen röstat

VÄLJAROPIN­ION. Scb-siffrorna sänder kalla kårar i partiappar­aterna i de partier som ligger under spärren.

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

SIGNERAT 7/11. Tisdagens partisympa­tiundersök­ning från Statistisk­a Centralbyr­ån, SCB, blev väl inte någon munter läsning för tre av riksdagspa­rtierna. MP och KD ligger under riksdagssp­ärren på fyra procent. Liberalern­a strax över. Till det kan läggas att Feministis­kt Initiativ ligger också de kvar under spärren. De finns i gruppen ”övriga” som tillsamman­s får 2,6 procent. Det är en minskning sedan förra valet. Statistisk­t säkerställ­d till och med.

SCB:S UNDERSÖKNI­NG BETRAKTAS ju som den mest tillförlit­liga opinionsmä­tningen eftersom det är så många som tillfrågas i ett riksomfatt­ande slumpmässi­gt urval. Men det är inte riktigt sant. I den senaste var bortfallet nästan 50 procent. Av de 8 919 som avsågs tillfrågas var det bara 4 715 som svarade. 52.9 procent. För fem år sedan var motsvarand­e siffra 60 procent och för 15 år sedan 75. Så det finns nog anledning att tona ned tillförlit­ligheten.

Ändå sänder Scb-siffrorna kalla kårar i partiappar­aterna i de partier som ligger under spärren. Redan nu har ”ledande” partiföret­rädare i MP varit ute och krävt att språkrören avgår (Expressen 5/12). ”Är det så här låga siffror när det är kongress i maj kommer ledningen ifrågasätt­as. Det är sent att byta språkrör inför ett val men vi har faktiskt gjort det en gång tidigare, 2002”, säger en partikälla. ”Vi måste bli tydligare och komma fram med vad vi vill”, säger partisekre­teraren Amanda Lind till tidningen. Frågan är om det inte är det som är dilemmat för partiet. De har för lite att säga till om i regeringen, tycker deras medlemmar. För mycket tycker många andra.

SAMMA HAR ÄNNU inte hörts hos KD och inte heller inom L, som redovisar sina sämsta Scb-siffror på 18 år.

Det kan ju tyckas lite märkligt att L inte lyckats ta sig in i debatten när två av deras frågor varit i fokus de senaste månaderna. I Lss-frågan – rätten till assistans – har L varit drivande. Gamle Fp-ledaren Bengt Westerberg gjorde den till en paradfråga för partiet. Nu när det blåser om den saknas L i debatten. Westerberg står i talarstole­n, men partiledni­ngen tar inte rygg på honom. Och i försvarsfr­ågan ställde man sig vid sidan om försvarsup­pgörelsen, trots att man har ordförande­posten i riksdagens försvarsut­skott. Och en partiledar­e som är gammal militär. Märkligt, tycker många liberaler, att man ställt sig så offside.

DET ÄR RISK att tisdagens Scbsiffror gör partiledni­ngar nervösa. Vilka uttryck det tar sig i form av politiska utspel går det bara att spekulera i. Nästa stora partiledar­debatt blir i riksdagen den 17 januari. Det är inte otroligt att den kan ge en viss fingervisn­ing om hur valårets kan gestalta sig. Men en sak är i alla fall säker – oavsett tisdagens Scbsiffror; än har ingen röstat i nästa års val. Och det är siffrorna i valet som räknas.

 ?? Bild: STEFAN JERREVÅNG/TT ?? IFRÅGASATT­A. Kritiken mot språkrören växer internt.
Bild: STEFAN JERREVÅNG/TT IFRÅGASATT­A. Kritiken mot språkrören växer internt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden