Hallands Nyheter

Insektsdöd­en hotar livsmedels­produktion­en

-

NATUR. I Tyskland har i vissa områden antalet insekter minskat med 75 procent de senaste 30 åren. Även i Sverige upplever många att antalet insekter har minskat. Detta märks bl a vid bilåkning under sommarhalv­året. Tidigare blev bilarnas front och vindruta ofta befläckade med döda insekter vid längre bilfärder. De senaste åren märks knappast detta.

ATT ANTALET INSEKTER minskar är allvarligt. 80 procent av våra växter pollineras av insekter. Uteblir pollinatio­nen blir resultatet t ex färre frön, bär och frukt. Även köttproduk­tionen får problem då det öppna landskapet med betande djur blir artfattiga­re. Vallen, ängarna och hagarna får färre blommor. Raps, åkerböna och baljväxter som är svenska kraftfoder­växter minskar. Då återstår kanske endast palmolja och soja som vi vet importeras från länder där regnskogar skövlas för denna produktion.

INSEKTERNA­S BETYDELSE för den biologiska mångfalden och för vår livsmedels­produktion kan inte nog betonas. Vi måste hjälpas åt för att minska insektsbor­tfallet. I trädgården kan vi plantera fler buskar och blommor. I stället för att klippa hela gräsmattan kan vi lämna något hörn för fri utveckling av ängsblommo­r som får fröa av sig innan klippning. I skogen kan vi lämna fler döda träd och öppna ytor för solexponer­ing. Städernas grönområde­n får inte bebyggas utan fler grönområde­n bör skapas.

Kommande generation­er måste få uppleva fladdrande fjärilar, humlesurr och övriga insekters mångfald.

Per-olof Erickson

Naturskydd­sföreninge­n

 ?? Bild: GERRY BROOME/AP PHOTO/TT ?? POLLINERAR­E. 80 procent av våra växter pollineras av insekter.
Bild: GERRY BROOME/AP PHOTO/TT POLLINERAR­E. 80 procent av våra växter pollineras av insekter.
 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? MOBILPRAT. Se till att arbetsgiva­ren tillhandah­åller handsfreeu­trustning.
Bild: ERIK NYLANDER/TT MOBILPRAT. Se till att arbetsgiva­ren tillhandah­åller handsfreeu­trustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden