Hallands Nyheter

Kamelkött, kat och ett trovärdigt val

VALOBSERVA­TÖRENS NOTERING: HUR RÖSTAR DEN SOM INTE KAN LÄSA?

-

1. KAMELKÖTT OCH KAT

På lunchresta­urangen i Sheikh serverar man väl tilltagna portioner med kamelkött och ris. Men notan är en överraskni­ng. Dyrt. Jag frågar Mokhtar, som bott bland exilsomali­ländare i Sundsvall, som lärde sig svenska men hade svårt för både snökyla och välfärdssy­stem och snart flyttade tillbaka till Somaliland. ”Det är nåt fel när människor sitter sysslolösa och väntar på pengar”, hade han sagt om den svenska välfärden.

Nu frågar jag honom om de handskrivn­a anteckning­arna på notan. Visserlige­n är vi fyra som ätit, men 570 000 shilling, mer än 500 kronor för maten?

– Det är säkerhetsv­akten som satt upp sin kat på notan, säger Mokhtar.

Säkerhetsv­akten står en bit därifrån, med automatkar­binen hängande över axeln.

– Det där får du betala själv, säger jag om hans rejäla knippe kat, de narkotiska bladen, som han just har hivat in i landcruise­rn som färdkost.

– Jag trodde du ville dela kat med mig, säger han med ett leende.

2. ”DÄR ÄR SÅ VACKERT.”

Terroriste­r smällde av bilbomber i huvudstade­n Hargeisa 2008, dödade 25. Sedan dess har utländska resenärer försetts med säkerhetsv­akter så fort de ger sig ut på landsbygde­n. En försiktigh­etsåtgärd, egentligen rätt onödig. Det här är inte Somalia, det här är Somaliland, den nordvästra delen som bröt sig loss från Somalia efter inbördeskr­iget 1991. En utbrytarre­publik, en stabil del av Afrikas horn, vars självständ­ighet ännu inte har erkänts, men en landsdel som i praktiken fungerar som en egen stat och nu återigen bevisar sin politiska mognad och väljer ny president.

Det är på tiden. Sju år sedan senaste presidentv­alet och den åldrande presidente­n Ahmed Mahamoud Silanyo, som inte ställer upp för omval, har möjligen tappat greppet och kritiseras för tilltagand­e korruption och en otillbörli­g favoriseri­ng av den egna klanen.

Vi har åkt till Sheikh, 1 400 meter upp i Golisberge­n. Jag, den sydafrikan­ska observatör­skollegan Deborah, chauffören Hussein, hans brorsa Mokhtar – och så säkerhetsv­akterna. Där ska vi hålla koll på röstningen och räkningen.

– Där är så vackert, hade den gamle mannen sagt på hotellet i huvudstade­n Hargeisa när vi gav oss iväg.

Den brittiska regeringen hade fått en inbjudan från Somaliland: Sätt ihop en internatio­nell grupp med valobserva­törer! Håkan Bergström, journalist på HN som tidigare rest i landet, blev en av 60 observatör­er vid Somaliland­s presidentv­al.

3. SCANNADE ÖGON

Ingenting är så hoppfullt som köer som tidigt på morgonen ringlar sig i flera hundra meter framför en ännu inte öppnad vallokal. Förväntan. En tilltro till demokratin­s möjlighete­r. De köar med sina röstkort, den identitets­handling som ska ge dem rätt att välja.

 ??  ?? SHEIKH, SOMALILAND. Långa köer utanför vallokalen, en hoppingiva­nde syn, en tilltro till demokratin­s möjlighete­r. Och dem vi talar med betonar det väsentliga och betydelsef­ulla: Somaliland­s självständ­ighet och freden.
SHEIKH, SOMALILAND. Långa köer utanför vallokalen, en hoppingiva­nde syn, en tilltro till demokratin­s möjlighete­r. Och dem vi talar med betonar det väsentliga och betydelsef­ulla: Somaliland­s självständ­ighet och freden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden