Hallands Nyheter

Så ska Region Halland behålla personalen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Med knappt tre veckor till jul levererar den borgerliga majoritete­n i Region Halland ett rejält paket till personalen inom dygnet runt-vården. Bland annat får alla sjuksköter­skor dubbelt natt-ob.

Satsningen beräknas kosta regionen cirka 82 miljoner kronor per år. I gengäld hoppas man få lättare att rekrytera personal och minskade kostnader för hyrpersona­l.

– En stor del av vår verksamhet bedrivs dygnet runt och vi måste ta ansvar för att det fungerar, konstatera­r Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Paketets innehåll speglar vilka yrkesgrupp­er som är svårast att locka.

EXEMPELVIS FÅR sjuksköter­skor 100 procent mer i natt-ob, medan undersköte­rskor och skötare får en ökning med 50 procent. Båda grupperna får dock 25 procent högre helg- och storhelgs-ob.

– Än så länge har det varit lätt att rekrytera undersköte­rskor, så där är det mer en förebyggan­de satsning, säger regionråde­t Stefan Bengtsson (C)

Sjuksköter­skor som jobbar ständig natt får också sin arbetsveck­a kortad till 32 timmar och arbetstids­projektet på Intensivvå­rdsavdelni­ngen i Halmstad både permanenta­s och sprids till Varberg.

– Vi är otroligt glada över att vi har kommit så här långt. Nu är det viktigt att vi går vidare och hittar bra lösningar för varje arbetsplat­s, säger Camilla Tellström, ordförande i Vårdförbun­det Halland.

DE HÖJDA ERSÄTTNING­ARNA börjar gälla från årsskiftet. Då upphör också den tidigare satsningen med lönetilläg­g på 3 000 kronor i månaden för sjuksköter­skor som jobbar ständig natt.

– Den nya satsningen är bättre på flera sätt. Nu omfattas alla som jobbar kvällar, helger och nätter, inte bara de som jobbar ständig natt. Tidigare var det också upp till varje förvaltnin­g att bevilja lönetilläg­g. Nu tas ett helhetsgre­pp, säger Camilla Tellström.

Hur mycket pengar den nya satsningen ger enskilda medarbetar­e skiftar med hur mycket obekväm tid de arbetar. Enligt ett räkneexemp­el får en sjuksköter­ska som jobbar 100 procent natt 12 400 kronor i Ob-ersättning, mot dagens 6 200 kronor.

I SATSNINGEN INGÅR också ett mer långsiktig­t arbete med framtidens kompetensf­örsörjning. Stora delar finansiera­s med olika statliga bidrag, men uppges inte vara beroende av dessa.

– Även om de statliga pengarna skulle försvinna så lever detta kvar, lovar Mats Eriksson.

Personalpa­ketet förväntas klubbas av regionstyr­elsen på Luciadagen den 13 december.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ALLA NÖJDA. Vårdförbun­dets ordförande Camilla Tellström och regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M).
Bild: JARI VÄLITALO ALLA NÖJDA. Vårdförbun­dets ordförande Camilla Tellström och regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden