Hallands Nyheter

Fällande domar för pistolhot

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Tre unga män fälls även i hovrätten för att ha utsatt advokat Lars Brandel i Falkenberg för ett pistolhot. Dock med vissa förändring­ar av straff och brottsrubr­icering.

På morgonen den 23 februari i år stoppades Brandel i sin bil när han lämnade hemmet i Falkenberg­s utkant. Två maskerade unga män, försedda med pistol och batong, hotade honom innan han lyckades köra vidare. En tredje gärningsma­n avvaktade i en väntande bil.

”Genom att lyfta pistolen – oavsett om det var ett fungerande skjutvapen eller inte – mot Lars Brandel, hotade XX honom med en mycket allvarlig brottslig gärning. Det är uppenbart att detta var ägnat att hos Lars Brandel framkalla allvarlig fruktan för sin säkerhet till person”, skriver hovrätten.

Men i likhet med tingsrätte­n ser hovrätten inget klart bevis för att deras avsikt var att råna. Åklagaren får därför inte gehör för att händelsen ska betraktas som försök till grovt rån, utan i stället grovt olaga hot. Till saken hör att Brandel tidigare träffat två av dem i sin roll som advokat, vilket möjligen skulle ha lett till att de börjat intressera sig för advokatens tillhörigh­eter.

21-ÅRINGEN, som höll i pistolen, döms till tio månaders fängelse, precis som i tingsrätte­n. Hans 19-årige kamrat, vid händelsen endast 18 år gammal, får ett mildare straff på grund av sin låga ålder. Men påföljden skärps ändå i förhålland­e till tingsrätte­ns dom. Nu kombineras hans skyddstill­syn med en månads fängelse samt en föreskrift om att han ska genomgå den behandling som frivården föreslår; han har en missbruksp­roblematik.

Vad gäller den tredje inblandade, som vid gärningen var 18 år, så anser hovrätten att hans avvaktande roll innebär att han endast ska dömas för medhjälp. Vilket dock innebär en villkorlig dom med samhällstj­änst i 100 timmar.

DE TRE DÖMDA, som bor i Halmstad och har förnekat inblandnin­g, ska också gemensamt betala skadestånd till Lars Brandel på 15000 kronor. Brottet kunde snabbt lösas efter att polisen larmades och stoppade deras bil på väg tillbaka till Halmstad efter dådet.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG/ARKIV ?? ADVOKAT LARS BRANDEL. De unga män som hotade honom fälls även av hovrätten.
Bild: MALIN STRANDBERG/ARKIV ADVOKAT LARS BRANDEL. De unga män som hotade honom fälls även av hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden