Hallands Nyheter

Med känslan att jag hade huvudet i en köksfläkt

- håkan bergström 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Inte för att jag närmare reflektera­t över vilka krafter som ryms i min arbetsdato­r, men jag blev i alla fall överraskad när den drog igång fläkten på högvarv. Plötsligt kändes det som att jag själv hade huvudet i en köksfläkt, för det var ett blås rakt ut från springan på datorns baksida och oljudet överröstad­es bara av mitt eget irriterade utrop: ”Men vad är detta?”

JAG RINGDE DET tekniska understöde­t, en mild röst i andra änden av luren som skulle lotsa mig ur den tekniska trasslighe­ten. Nej, det var helg. För stunden kunde han inte lösa problemet.

Så datorn fortsatte att låta som en gammaldags köksfläkt på högvarv och när det blivit vardag ringde jag till serviceavd­elningen igen. Jag hade naturligtv­is stängt av och startat om min dator utan att det hjälpte, men den kloke mannen i luren föreslog nu att jag dessutom skulle dra ur alla upptänklig­a sladdar och vänta en stund innan jag pluggade in dem igen. Det löste bekymret. – Ingenting är som en rejäl omstart, sa jag som en plattityd i luren.

OMSTART. BEGREPPET DÖLJER möjligen en allmännare sanning, att ibland tillåta sig själv en sladdurdra­gning och avlägsna sig från det vardagliga flåset.

I alla fall hade jag nu under hösten den stora lyckan att resa utomlands på ett uppdrag, där jag under några dagar även samarbetad­e med en förtjusand­e sydafrikan­sk kvinna. Hon plockade ibland upp sin mobiltelef­on och tog bilder av det landskap där vi befann oss, och emellanåt fastnade även jag på bilderna. Hon visade dem glatt för mig. MESTADELS SÅG JAG lätt bortkommen ut i skrynkliga kläder i ett fjärran land. Jag påpekade för henne att jag inte precis såg världsvan ut.

Men en av bilderna, där jag satt tillbakalu­tad i en stol, fick henne att ändå hävda: ”Men här liknar du i alla fall Hemingway.”

Nu är han knappast en manlig förebild som ligger rätt i tiden, snarare tvärtom. Och i den ålder där jag nu själv befinner mig, så fann den store författare­n Hemingway att livet inte var mycket att ha – vilket är en sorgesam historia som man inte behöver påminnas om.

MEN JAG TYCKER att några rader på sidan 14 i hans bok ”En fest för livet” är värda att citera, närsomhels­t och alltid:

”Men ibland när jag började på en ny novell och jag inte kunde komma någonvart brukade jag sätta mig framför brasan och pressa saften ur apelsinska­len över ytterkante­n av elden och iaktta det blå fräs som uppstod. Jag kunde ställa mig och titta ut över hustaken och tänka: Var inte orolig. Du har alltid skrivit förr och du kommer att skriva nu också.”

Jag ser det som ett allmänt livsråd: Ta det lugnt, vänta in dig själv!

Några rader på sidan 14 i hans bok är värda att citera, närsomhels­t och alltid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden