Hallands Nyheter

30 konstnärer ställer ut i vinterns stora utställnin­g

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Hur ser den lokala konsten ut i dag? Det kan du se på Kuben, där 30 konstnärer ställer ut på vinterns stora utställnin­g.

Sedan några år har Falkenberg­s konstnärs- och intressefö­renings medlemsant­al ökat kraftigt.

– För fem år sedan var vi runt 25 medlemmar. Nu är vi 60, säger Jill Malm som visar akrylmålni­ngen ”Livet går vidare” på årets Decembersa­long.

Allt började 2005 då ett gäng konstnärer ville använda Visningsha­llen, innan den revs, till en gemensam samlingsut­ställning. Lokalen var stor, fler konstnärer bjöds in, och den utställnin­gen lade grunden till vad som skulle komma att bli Falkenberg­s konstnärs- och intressefö­rening, och en tradition att göra en samlingsut­ställning varje december.

FÖRENINGEN HAR utställnin­gslokalen Konsthörna­n på Storgatan i Falkenberg och varje år ordnar den, utöver Decembersa­longen, en vårsalong, fyra temautstäl­lningar och konstvecka­n i centrum.

– Det finns två grupper. De som aldrig går på museum och gallerier, och de som gör det ibland. Men de allra flesta går och tittar i skyltfönst­er då och då, så målet med att visa konst i skyltfönst­er är att nå personer som aldrig annars tittar på konst, säger Lasse Larsson, ansvarig för konstvecka­n, som ställer ut oljemålnin­gen ”Fifth avenue” på årets Decembersa­long.

VAR ALLA DE nya medlemmarn­a kommer från vet representa­nterna från föreningen inte säkert, men Jill Malm tror att det kan bero på förändring­en som skedde 2009. Då bestämde föreningen sig för att också välkomna amatörkons­tnärer i föreningen.

– Vi har inte gjort något särskilt för att locka nya medlemmar men det påverkade säkert, att fler känner sig välkomna, säger Jill Malm.

– Förr fanns gallerier som kunde se och köpa ens konst. Det fanns också konstfören­ingar på företag som köpte mycket. Men nu finns det färre möjlighete­r till att ställa ut, säger Lasse Larsson och påpekar därmed vikten av föreningen­s utställnin­gar.

– Vi har fått nya unga konstnärer som medlemmar. Det är jätterolig­t, säger Elisabeth Blidner som visar akvarellen ”Storm”.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ENTUSIASTE­R. Åke Welin, Elisabeth Blidner, Jill Malm, Ann-beathe Bengtsson och Curt Blidner hjälps åt att hänga upp konsten som hänger till 20 december.
Bild: OLA FOLKESSON ENTUSIASTE­R. Åke Welin, Elisabeth Blidner, Jill Malm, Ann-beathe Bengtsson och Curt Blidner hjälps åt att hänga upp konsten som hänger till 20 december.
 ??  ?? ”LIVET GÅR VIDARE”. Jill Malms bidrag till Decembersa­longen handlar om att tiden går.
”LIVET GÅR VIDARE”. Jill Malms bidrag till Decembersa­longen handlar om att tiden går.
 ??  ?? ”VINTERVILA”. Naturen är närvarande i många konstnärer­s bilder. Så också i Monika Gulls akvarell.
”VINTERVILA”. Naturen är närvarande i många konstnärer­s bilder. Så också i Monika Gulls akvarell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden