Hallands Nyheter

Utförandet först för mentalt starkt Sverige

- LINUS SCHRÖDER TT

Från premiärkol­laps till seger och från brant uppförsbac­ke till utmärkt utgångsläg­e. Knepet? Att komma ihåg och utföra det man är bra på. – Om jag fortsätter att göra det jag tror på kommer det att lyckas, säger Johanna Westberg, som klev fram som matchhjält­e mot Tjeckien i handbolls-vm efter två mindre bra insatser.

Först kom Sverige tillbaka efter den oväntade förlusten mot Polen i premiären och slog ett på papperet starkare Ungern. Sedan hamnade laget i brygga mot Tjeckien men reste sig och vände till seger. Därmed skiljer bara en förmodat skön torsdagspr­omenad mot Argentina mellan Blågult och en åttondelsf­inal i Leipzig.

Man skulle kunna säga att Sveriges handbolls-vm hittills har varit en mental snarare än spelmässig uppvisning.

I ledarteame­t finns den mentala rådgivaren Malin Tillman.

– Jag hoppas jag bidrar med någonting. Jag är en del i att skapa en helhet som ska vara så bra som möjligt för tjejerna. Det är fantastisk­t att jobba med en så fin grupp. De är extremt proffsiga och förbereder sig väldigt bra, säger hon.

Så vilka råd får spelarna om det går tungt?

Tillman använder sig av KBT, kognitiv beteendete­rapi, och fokuserar på vad spelarna kan och bör göra för att det ska gå så bra som möjligt.

Först kommer utförandet, sedan känslorna.

– Generellt har vi tidigare pratat väldigt mycket om att tänka positivt och att man måste ha ett extremt självförtr­oende. Där jobbar vi i dag inom svensk idrott på ett annat sätt. Det handlar mer om att hitta funktionel­la beteenden och att utföra dem. Mer fokus på vad man faktiskt kan göra på planen. De sakerna gör man oavsett om man är väldigt nervös, stressad eller euforiskt lycklig.

DET HANDLAR ALLTSÅ inte om att försätta sig i ett visst känslotill­stånd inför matcherna eller om att ”gå ut och ha kul”.

– Nej, då får vi jaga ihjäl oss. Man har märkt att det här med att försöka ta kontroll över tankar och känslor, det sätter oss ofta i onödiga situatione­r där vi upplever mer stress och mer psykiskt lidande. Att jobba mer med acceptans och mindre med kontroll är ett generellt tips, säger hon.

Tillman drar en parallell till behandling Spelas i Tyskland 1–17 december. 24 nationer deltar. Inleds med gruppspel i sexlagsgru­pper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsf­inal.

* 2 december: Polen 30–33.

* 3 december: Ungern 25–22.

* 5 december: Tjeckien 36–32.

* 7 december: Argentina (18.00).

* 8 december: Norge (20.30).

* 10–11 december: Åttondelsf­inaler.

* 12–13 december: Kvartsfina­ler.

* 15 december: Semifinale­r.

* 17 december: Bronsmatch och final. av fobier.

– Om vi tittar på en större population så kan rädslan för ett visst fobiskt objekt hämma en. Människor som är spindelräd­da eller fobiska för ormar kan sluta att gå ut och äta på sommaren. Då behöver man hitta beteenden som funkar i den situatione­n.

Storskytte­n Johanna Westberg är varken rädd för ormar eller spindlar och hon gillar den förgyllda krokodilen på spelarhote­llet – men hon fick det inte att fungera som hon ville i de två första Vm-matcherna.

WESTBERG MISSADE SAMTLIGA fem avslut mot Polen och Ungern men var med sex mål mot Tjeckien en stor anledning till att Sverige kunde vända och vinna.

Vägen dit gick via samtal med Tillman.

– Vi har pratat nu under mästerskap­et och lite tidigare också. För min del handlar det om att jag inte behöver ändra på så himla mycket. Om jag är bäst på hoppskott kanske jag inte ska gå in och ta fem genombrott. Sen om jag lyckas med skott nummer två eller tre (eller åtta, som i VM), det vet jag inte, säger Westberg.

En miss är bara ett steg närmare en fullträff.

– Det är kul om alla skott sitter och man gör 100 mål men så är det inte och så kommer det aldrig att vara, säger Westberg.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? MENTALT STARK. Johanna Westberg var en av de spelare som starkt bidrog till den svenska vändningen mot Tjeckien där fem måls underläge vändes till seger med 36–32. Det ger självförtr­oende inför fortsättni­ngen av VM.
Bild: CHRISTINE OLSSON MENTALT STARK. Johanna Westberg var en av de spelare som starkt bidrog till den svenska vändningen mot Tjeckien där fem måls underläge vändes till seger med 36–32. Det ger självförtr­oende inför fortsättni­ngen av VM.
 ??  ?? MALIN TILLMAN.
MALIN TILLMAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden