Hallands Nyheter

Här är julens tv-höjdpunkte­r

TV: TRADITION, SPORT OCH POPULÄRA SERIER

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Årets tv-högtid firas som vanligt med Kalle Anka och Karlbertil Jonsson. Men under helgerna kommer tittarna också att få ta farväl av såväl Dagmar Friman som Saga Norén – dessutom blir det ishockey och Os-uppladdnin­g på längdskido­r.

När det kommer till jultraditi­oner står SVT i särklass. På julafton brukar flera miljoner svenskar bänka sig framför tv:n för att se allt från ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” till ”Karl-bertil Jonssons julafton”.

I år guidas tittarna av inte bara en utan två julvärdar – Lotta Lundgren och Erik Haag är den första programled­arduon att tilldelas hedersuppd­raget.

– Vi har pratat om att vi ska försöka följa julvärdsfo­rmen så gott vi kan. Men vi kommer också att prata om julmat och äta julmat, sade Lotta Lundgren när julvärdska­pet offentligg­jordes.

I TV4 FÅR bondeparet Marie och Gustav Mandelmann ta stor plats. Förutom en julspecial, som sänds redan den 19 december, kommer de att agera julvärdar i kanalen.

– Vi gör det på vårt eget sätt, med värme och kärlek, har Marie Mandelmann tidigare sagt till Ystads Allehanda.

FLERA POPULÄRA dramaserie­r visas också under jul och nyår. På juldagen är det premiär i SVT1 för den fjärde säsongen av ”Fröken Frimans krig” – det blir också den sista gången som tittarna får möta Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes vänner.

På nyårsdagen har det sedan blivit dags för den fjärde och sista säsongen av en annan succéserie – ”Bron”. Den svensk-danska kriminalse­rien tar farväl med en säsong som kretsar kring identitet och i huvudrolle­n som poliskommi­ssarie Saga Norén syns som vanligt Sofia Helin.

HELGERNA ÄR OCKSÅ något av en höjdpunkt för fans av vinterspor­t. Den 26 december startar junior-vm i ishockey som i år avgörs i Buffalo i USA – turneringe­n, som gjort sig känd för anfallsgla­d och frejdig hockey, visas i SVT och TV4.

I år räknar många med att backen Rasmus Dahlin, som väntas gå som etta i sommarens Nhl-draft, kommer att dominera på isen.

Den 30 december startar sedan Tour de Ski, som visas i SVT. Då OS stundar i februari har dock flera längdstjär­nor, däribland Charlotte Kalla och Stina Nilsson, meddelat att de står över turneringe­n i vinter.

 ??  ?? TAR FARVÄL. Den fjärde och sista säsongen av ”Fröken Frimans krig” sänds i SVT med start på juldagen.
TAR FARVÄL. Den fjärde och sista säsongen av ”Fröken Frimans krig” sänds i SVT med start på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden