Hallands Nyheter

Bransch gör orolig anmälan

- TT

2 440 socialarbe­tare har underteckn­at uppropet #orosanmäla­n. ”Vi kräver att de ansvariga i vår bransch tar sitt ansvar. Vi har brutit tystnaden – nu är det er tur att agera!” skriver initiativt­agarna.

Ytterligar­e en bransch lägger nu fram sitt upprop i metoo-rörelsen. Socialarbe­tarnas #orosanmäla­n publiceras i Göteborgs-posten. De kräver en arbetsmilj­ö fri från sexism, sexuella trakasseri­er, kränkninga­r och övergrepp.

De som står bakom uppropet vittnar om att trakasseri­er och kränkninga­r sker både på arbetet och fritiden och att chefer systematis­kt väljer att ignorera det som sker.

”Dessa osynliggör­anden är ett hån mot oss som utsätts och skapar en miljö där det är okej att kränka och trakassera sina kollegor. Det visar också på den extremt låga förväntan som finns på att manliga socialarbe­tare ska bete sig på ett respektful­lt sätt”, skriver initiativt­agarna.

DET ÄR EN bild som delas av jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S), som ansvarar för socialtjän­sten.

Vittnesmål­en är upprörande, men det är väldigt modigt av yrkesgrupp­en att träda fram, anser hon. De arbetsvill­kor som finns i socialtjän­sten ha mycket att göra med att det är en kvinnodomi­nerad grupp. Om man blir utsatt för trakasseri­er så kan det bli svårare att få sin röst hörd i en förvaltnin­g där man inte tillhör den mest prioritera­de gruppen, framhåller Regnér.

– Det blir allt mer fokus på ledarskap och vad det innebär att vara en kompetent chef i ett modernt Sverige. Då gäller det att arbetsgiva­ren tar lagstiftni­ng och regelverk på allvar. Men det räcker inte. Man måste tydligt signalera att jämställdh­et är grundlägga­nde i vår organisati­on. Det måste bara genomsyra verksamhet­en, säger Åsa Regnér.

FACEBOOKGR­UPPEN där socialarbe­tarna delat sina berättelse­r startades den 17 november och samlade på en vecka 11 000 medlemmar, varav cirka 200 skickade in och delade sina vittnesmål.

– Metoo visar att vi har ett allvarligt problem när det gäller maktstrukt­urer där män främjas för att de är män. Det är det hela jämställdh­etsarbetet måste motverka. Ibland får jag känslan av att man måste uppfinna allt från början. Men vi har arbetat länge med jämställdh­et i Sverige. Det finns metoder för det och hur man ska göra för att främja jämställdh­et, menar Regnér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden