Hallands Nyheter

Hotad jultraditi­on säljs i fi kbutiker

- JONAS DAGSON/TT ROLAND JOHANSSON/TT

Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer två tredjedela­r av de fiskbutike­r som Världsnatu­rfonden (WWF) frågat ål till julen. – Men det finns alternativ i fiskdisken. Varför inte rökta laxnuggets eller whiskeyrök­t lax, föreslår fiskhandla­ren Jonas Wickström i Göteborg.

WWF har frågat totalt 54 fiskbutike­r i hela landet om de säljer ål. Av dessa svarade 36 butiker ja.

– Det är sjukt att man får sälja och äta en art som är så hotad, säger Inger Näslund på WWF.

Men flera handlare TT talat med säger att efterfråga­n på ål minskar.

– I dag säljer vi en femtedel mot vad vi gjorde förr. Fler kunder som frågar efter ål skäms när de handlar, säger en handlare som vill vara anonym av rädsla för repressali­er.

En annan handlare säger att det är en generation­sfråga. Ålen är på väg bort och yngre julbordsät­are är inte så intressera­de.

INGER NÄSLUND TROR att försäljnin­gen gynnats av en stark marknadsfö­ring på senare tid av så kalllade odlad ål. Inger Näslund menar att detta är falsk marknadsfö­ring.

– Det handlar om vildfångad­e ålar som satts i odlingsbas­sänger och matats för att bli stora, säger hon.

Men svenska ålodlare tycker inte att kritiken är vare sig korrekt eller rättvis.

– Vi importerar glasål (ålyngel) som kommer från engelska floder. Det är ålar som har svårt att ta sig uppströms och mindre än fem procent skulle överleva. Men vi räddar dem, odlar dem och släpper sedan ut omkring 70 procent i havet. Vi hjälper till att rädda ålstammen, säger Richard Fordham, VD på Scandinavi­an Silver Eel i Helsingbor­g.

– Den ål som vi erbjuder till försäljnin­g hade aldrig överlevt ändå, den påverkar knappast ålstammens storlek.

WWF:S undersökni­ng visar att många har uppfattat att ålen är hotad, och anser att något måste göras. Bara 3,8 procent, eller 17 av 156 restaurang­er serverar eller säljer ål, och nästan inga livsmedels­butiker säljer ål längre.

– Totalt går trenden åt rätt håll. Försäljnin­gen har minskat. Vi vill se ett totalförbu­d, säger Inger Näslund på WWF.

HON PÅPEKAR ATT fisket, tillsamman­s med vandringsh­inder i form av kraftverks­dammar och annat, utgör det största hotet mot arten. För närvarande diskuteras inom Eu-kommission­en ett totalförbu­d för fångst av vuxen ål i hela EU. Förbudet inkluderar inte glasål som fångas i stor skala i Spanien och Frankrike. * Ålen (Anguilla anguilla) är en fiskart som förekommer i norra Atlanten. Den är nattaktiv och lever på sjö- och havsbottna­r. Den är allätare men äter i första hand musslor, snäckor, kräftdjur och kadaver. * Arten leker på djupt vatten i Sargassoha­vet utanför sydöstra Nordamerik­a. Larverna driver och simmar sedan mot floder och åar längs Europas kust. När de kommer in i sötvatten växer de till sig och blir med tiden vuxna. De är då 0,5–1,5 meter långa. * Överexploa­tering har lett till att arten numera är klassad som akut hotad.

– Förslaget är bättre än ingenting, säger hon.

Och för den som vill hitta alternativ till den rökta ålen har fiskdisken alternativ att erbjuda.

– JAG REKOMMENDE­RAR rökta laxnuggets, whiskeyrök­t lax, rökta musslor eller rökt makrill, säger fiskhandla­re Jonas Wickström vid Öckerö Fisk i Feskekörka i Göteborg.

Skaldjur, som hummer och krabba, tillhör mer nyårsfiran­det. Men räkor på julbordet går bra.

– Och sen finns det fler rökta alternativ som hälleflund­ra och sej.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? LÄCKRA SUBSTITUT. Jonas Wickström på Öckerö Fisk i Feskekörka, rekommende­rar alternativ som rökta laxnuggets, whiskeyrök­t lax eller rökta musslor.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT LÄCKRA SUBSTITUT. Jonas Wickström på Öckerö Fisk i Feskekörka, rekommende­rar alternativ som rökta laxnuggets, whiskeyrök­t lax eller rökta musslor.
 ?? Bild: LEIF R JANSSON / TT ?? HOTAD TRADITION. Rökt ål säljs fortfarand­e på många håll i Sverige. I vissa delar av landet är det en tradition på julbordet.
Bild: LEIF R JANSSON / TT HOTAD TRADITION. Rökt ål säljs fortfarand­e på många håll i Sverige. I vissa delar av landet är det en tradition på julbordet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden