Hallands Nyheter

Spänt mellan Ryanair och svenska piloter

- OLLE NYGÅRDS/TT

”Det är väldigt många som har lämnat och de piloter som är kvar ser med oro på utveckling­en.”

MARTIN LINDGREN Ordförande i Svensk pilotfören­ing

Svenska piloter anställda i flygbolage­t Ryanair har under de senaste månaderna i strid ström gått med i facket. Nu kommer också krav på kollektiva­vtalsförha­ndlingar, enligt Svensk pilotfören­ing (SPF).

–De vill bli företrädda genom sina demokratis­kt valda kollegor genom Svensk pilotfören­ing, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotfören­ing och kapten på Braathens Regional.

Enligt Lindgren har SPF tidigare haft ett fåtal medlemmar som varit anställda på Ryanair. Då har det huvudsakli­gen handlat om medlemmar som önskat vara med i facket i händelse av att något ”gått snett”. Något större intresse av att bli företrädda i kollektiva­vtalsförha­ndlingar har inte funnits.

Men under hösten har det skett förändring­ar. Under den senaste tremånader­sperioden har ett 40tal, cirka 80 procent, av de svenska Ryanair-piloterna anslutit sig till SPF.

– Vi har meddelat Ryanair att piloterna har organisera­t sig i Svensk pilotfören­ing och vi har uppmanat Ryanair att ta kontakt med det centrala organet som bildats internt i bolaget, säger Lindgren.

ORGANET LINDGREN HÄNVISAR till är European Employee Representa­tive Council (EERC), vilket består av piloter anställda i bolaget. Enligt SPF ska detta organ och Ryanair först arbeta fram ett ramavtal för bolagets piloter i Europa. Därefter kan det ske förhandlin­gar mellan företaget och SPF om ett avtal som kan anpassas till svensk arbetsmark­nad.

– Svaret vi fick från Ryanair är att de aldrig någonsin kommer att medverka till förhandlin­gar med Svensk pilotfören­ing, säger Lindgren. TT: Vad innebär det?

– Ryanair har en skyldighet enligt svensk lagstiftni­ng att förhandla med SPF om vi så begär, åtminstone att komma till förhandlin­gsbordet. De har ingen skyldighet att skriva under ett kollektiva­vtal. Men det innebär att alla övriga spelregler på arbetsmark­naden gäller, exempelvis att arbetstaga­re har rätt att vidta stridsåtgä­rder som strejk, säger Lindgren.

Enligt Svensk pilotfören­ing har det aldrig förekommit några riktiga förhandlin­gar med Ryanair. I stället har det handlat om ”take-itor-leave-it”-bud från bolagets sida. Men i och med att arbetsmark­naden för piloter på senare år förbättrat­s så är bolaget pressat. Ryanair har under hösten tvingats ställa in mängder av flygavgång­ar till följd av pilotbrist.

– Det är väldigt många som har lämnat och de piloter som är kvar ser med oro på utveckling­en och vill få till bra relationer mellan företagsle­dningen och de anställda, säger Martin Lindgren.

TT HAR SÖKT Ryanair med specifika frågor om Svensk pilotfören­ing och bolagets pilotsitua­tion. Bolaget har återkommit med allmänna skriftliga svar där man skriver att ”Ryanair har upprepade gånger de senaste veckorna bekräftat att bolaget inte kommer att engagera sig i den så kallade EERC, RPG, REPA eller någon annan grupp som företräder pilotfack eller konkurrera­nde flygbolag”.

Ryanair skriver också att man hittills rekryterat 1 100 piloter under 2017.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden