Hallands Nyheter

Bråk om ledamöter i klimatpoli­tiskt råd

- PETER WALLBERG/TT

Ett oberoende klimatpoli­tiskt råd ska vaka över framtida regeringar­s klimatpoli­tik. Men redan innan ledamötern­a tillsatts är opposition­en kritisk.

Centerns klimatpoli­tiska talesperso­n Rickard Nordin är upprörd över att regeringen inte har förankrat de namn som inom kort ska bli ledamöter i rådet.

– Det regeringen nu gör är att undergräva hela processen och legitimite­ten för rådet, säger han.

Det klimatpoli­tiska rådet är en del av det klimatpoli­tiska ramverket som regeringen, Alliiansen och till viss del Vänsterpar­tiet blev överens om 2016.

ENLIGT NORDIN INNEBAR överenskom­melsen att man skulle vara överens om vilka rådets först ledamöter skulle vara. Men regeringen har inte velat lämna ut namnen, utan bara de tänkta ledamötern­as cv.

– Vi vill jättegärna se det här rådet, men regeringen­s agerande hotar ju både rådets legitimite­t och hela överenskom­melsen., säger Nordin.

Klimatmini­ster Isabella Lövins (MP) statssekre­terare Eva Svedling påpekar att man haft en dialog, men tillägger i en skriftlig kommentar att ”namnfrågor som dessa är regeringen­s ansvar”.

Tanken är att ledamötern­a ska ha en hög och tvärvetens­kaplig kompetens. Vad är ni rädda för? Det är ju oberoende forskare som ska utses?

– Det finns ju fortfarand­e väldigt många forskare som har uttalade politiska sympatier som gärna uttalar sig på vissa sätt, säger Rickard Nordin.

RÅDETS UPPGIFT ÄR att granska framtida regeringar­s politik och bedöma hur den ligger i linje med de fastslagna målen. Det ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och sex ledamöter, som utses för tre år.

Hela det klimatpoli­tiska ramverket, inklusive rådet, ska börja verka den 1 januari 2018. Beslut om ledamötern­a ska enligt regeringen, fattas ”så snart som möjligt.”

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? GNABB. Ett politiskt bråk har uppstått kring det klimatpoli­tiska råd som ska granska politiken för minskade klimatutsl­äpp.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT GNABB. Ett politiskt bråk har uppstått kring det klimatpoli­tiska råd som ska granska politiken för minskade klimatutsl­äpp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden