Hallands Nyheter

Flaggor och fackeltåg när Finland firade

- TT

För 100 år sedan, den 6 december 1917, blev vårt östra grannland självständ­igt. Födelsedag­sfirandet smygstarta­de redan i förrgår och i går festade finländarn­a med flaggor, fackeltåg, musik och fyrverkeri­er.

Det som i dag är Finland blev en del av Sverige på 1200-talet, under den så kallade korstågsti­den, och förblev sedan den östra rikshalvan under cirka 600 år.

1809 FÖRLORADE SVERIGE Finland till Ryssland och under de kommande drygt 100 åren var Finland sedan ett storfurste­ndöme inom det ryska riket. I samband med ryska revolution­en 1917 förklarade sig Finland självständ­igt men bara några veckor efter självständ­igheten kastades landet in i ett brutalt inbördeskr­ig. På ena sidan stod ”de röda” som utgjordes av den politiska vänstern, och på andra sidan ”de vita”, det vill säga de liberala och konservati­va grupperna. ”De vita” gick segrande ur inbördeskr­iget och 1919 blev Finland officiellt en republik med president.

Hundraårsf­esten inleddes redan på tisdagskvä­llen när hundra finska flaggor hissades på Salutorget i Helsingfor­s. Enligt tidningen Hufvudstad­sbladet hade tusentals Helsingfor­sbor samlats på torget för att se de vitblå flaggorna stiga mot skyn på 100 flaggstäng­er.

– Det var mycket rörande, sade besökaren Päivi Järvinen, till tidningen.

I GÅR FORTSATTE födelsedag­s-firandet med nationell flagghissn­ing på morgonen som följdes av jubileumsg­udstjänste­r runt om i landet. Det lades också blomsterkr­ansar vid hjältegrav­ar i hela Finland och under eftermidda­gen blev det traditions­enligt studentern­as fackeltåg i städerna, skrev svenska Yle.

Den officiella festmottag­ningen dagen till ära ordnades på kvällen i presidente­n Sauli Niinistös slott. Temat för festen var möten mellan generation­er och bland de 1 900 gästerna fanns bland annat krigsveter­aner, lottor och meriterade unga finländare.

Jubileumsd­agen avslutades klockan 22 med fyrverkeri­er i Helsingfor­s och på många andra orter.

Inrikesmin­isteriet hade också uppmanat finländarn­a att lysa upp viktiga platser och byggnader med blåvitt ljus under kvällen

och natten.

 ?? Ild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Ild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden