Hallands Nyheter

USA flyttar

USA: STORM MOT DONALD TRUMPS JERUSALEMP­LANER

-

USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad – och ambassaden ska flyttas dit från Tel Aviv. President Donald Trump gör allvar av sina planer, trots alla varningar. Det får palestinie­rnas president Mahmud Abbas att underkänna USA som fredsmäkla­re. Och Hamasrörel­sen i Gaza säger att beslutet ”öppnar helvetets portar”.

Trump anser att beslutet ”borde ha kommit för länge sedan”. Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 ”The Jerusalem Embassy Act” , som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:S ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Sedan dess har presidente­rna utnyttjat ett kryphål i lagen för att skjuta upp genomföran­det, och hävdat att det är statschefe­n och ingen annan som fattar sådana beslut.

TRUMP GER NU USA:S utrikesdep­artement order att börja förbereda en flytt av beskicknin­gen – men han har också skrivit under ett beslut som skjuter upp verkställa­ndet i ett halvår. Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöste­rn, och retar upp hela den muslimska världen.

Palestinsk­a befrielseo­rganisatio­nen (PLO), som slöt fred med Israel på 1990-talet, säger att Trumps uttalande förstör förutsättn­ingarna för en tvåstatslö­sning. Presidente­n Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, drar slutsatsen att USA nu har abdikerat som fredsmäkla­re.

Ismail Radwan, talesperso­n för islamistis­ka Hamas, manar enligt nyhetsbyrå­n AFP arabiska och muslimska länder att kapa alla ekonomiska och politiska band

 ??  ?? SKEPTISKA. Att Donald Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad har fått många att reagera med ilska. Påve
SKEPTISKA. Att Donald Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad har fått många att reagera med ilska. Påve

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden