Hallands Nyheter

Ambassad

- TT

Bild: AP/TT

med USA och att sparka ut amerikansk­a ambassadör­er.

Från israeliskt håll uttrycks desto större glädje. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu kallar beslutet ”en historisk milstolpe”.

”OANSVARIGT” ÄR ETT ORD som kommer igen i officiella kommentare­r från andra länder, bland dem Norge och Turkiet.

Den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan tog under går-dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut:

– Det spelar terroriste­r i händerna.

I Istanbul har demonstran­ter samlats vid USA:S konsulat för att protestera.

Boris Johnson, utrikesmin­ister i USA:S kanske närmast allierade * Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontrovers­erna fortsätter med full kraft. I FN:S delningspl­an för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internatio­nell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

* Känslighet­en i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

* Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. ”Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad”, står det i lagen.

* Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om ”nationell säkerhet” kräver det. Storbritan­nien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförha­ndlingar mellan israeler och palestinie­r.

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internatio­nell lag och alla resolution­er i FN:S säkerhetsr­åd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Påve Franciskus vädjar enligt AP om att ”alla respektera­r status quo” och menar då att Jerusalem är en stad där alla trosriktni­ngar kan samsas.

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentv­alskampanj­en förra året. Men Trump säger att han ändå stödjer en fredsproce­ss mellan israeler och palestinie­r och att vicepresid­ent Mike Pence inom kort åker till Mellanöste­rn.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbun­det och i organisati­onen Islamiska konferense­n.

 ??  ??
 ??  ?? Franciskus och Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson tillhör dem som har ställt sig skeptiska till beslutet.
Franciskus och Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson tillhör dem som har ställt sig skeptiska till beslutet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden