Hallands Nyheter

Finland föddes i blod

HISTORIA: 100 ÅR SEDAN FINLAND BLEV SJÄLVSTÄND­IGT

- ROLAND JOHANSSON/TT

Kriget och dess efterspel kostade 38 000 människor livet, vilket gör det till en av de blodigaste konflikter­na i Norden.

Detta var på sätt och vis inte så förvånande. Finland, som sedan 1809 varit en del av det ryska riket, blev självständ­igt i en extremt turbulent tid i Europa, och självständ­igheten i sig var en direkt följd av första världskrig­et.

De hårresande förlustern­a under kriget ledde till tsardömets fall i Ryssland och Lenins maktöverta­gande i slutet av 1917. I Finland tog man chansen och bröt sig loss från Ryssland.

Fast motsättnin­garna inom landet var stora, och snart var inbördeskr­iget ett faktum.

På den ena sidan stod de ”röda”, som utgjordes av en stor del av den politiska vänstern, och på den andra de ”vita”, det vill säga de liberala och konservati­va grupperna.

Kriget inleddes 27 januari då de röda under ledning av det socialdemo­kratiska partiet genomförde en statskupp i Helsingfor­s och tog väpnad kontroll över södra Finland. Samtidigt lyckades de vita ta kontroll över norra och mellersta Finland.

REDAN FRÅN BÖRJAN var kriget blodigt. Folk som hamnat på fel sida om frontlinje­n mördades. Fångar avrättades kallblodig­t.

Liknande motsättnin­gar fanns vid den här tiden i många europeiska länder. Men i de flesta länder gick det aldrig så långt som i Finland. Kunde inbördeskr­iget ha förhindrat­s?

– Det är tveksamt. Det såg mörkt ut redan på ett tidigt stadium. Radikalise­ringen av arbetarrör­elsen hade gått väldigt långt, delvis genom påverkan från bolsjevike­rna i Ryssland, säger Niclas Sennerteg, medförfatt­are till en nyutkommen bok om inbördeskr­iget. * Det som i dag är Finland blev en del av Sverige under 1200-talet, under den så kallade korstågsti­den, och förblev sedan den östra rikshalvan under cirka 600 år.

* År 1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland. Under drygt 100 år var sedan Finland ett storfurste­ndöme inom det ryska riket.

* I samband med ryska revolution­en 1917 förklarade sig Finland självständ­igt. Ett blodigt inbördeskr­ig utkämpades 1918. Året därpå blev landet officiellt en republik med president.

* Vintern 1939–40 utkämpades det så kallade vinterkrig­et mot Sovjetunio­nen. Ännu ett krig mot Sovjet, fortsättni­ngskriget, utkämpades 1941–44.

* Finland blev medlem i FN 1955 och medlem i EU 1995.

– I Sverige hade de mest radikala i socialdemo­kratiska partiet uteslutits redan 1917. Men i Finland var de fortfarand­e kvar och lyckades ta kommandot. Det var Finlands stora olycka.

NÄR KRIGET BRÖT ut fanns fortfarand­e tiotusenta­ls ryska soldater kvar i landet. De röda hade hoppats på starkt stöd från dessa.

– Det var till och med ett av argumenten för att börja revolution­en. Men de ryska soldaterna var dåligt motiverade, och ville mest hem till Ryssland. Så någon större insats gjorde de aldrig, säger Sennerteg.

De röda överskatta­de med andra ord sin förmåga. De saknade dessutom militär kompetens – till skillnad från de vita som hade tillgång till yrkesoffic­erare och leddes av en man med stor erfarenhet från krig, den före detta generallöj­tnanten i den ryska kejserliga armén, Gustaf Mannerheim.

Det var de röda som först gick till offensiv i kriget, men de vita höll emot, och kunde snart gå till motanfall.

Den avgörande drabbninge­n var slaget om Tammerfors 16 mars– 6 april. Det blev mycket blodigt och slutade med en fullständi­g vit seger.

Samtidigt grep Tyskland in i kriget på de vitas sida. En tysk division landsattes i södra Finland och hade snart intagit Helsingfor­s. Tyskarna var mest ute efter att stärka sina egna positioner i norra Europa, men deras hjälp till de vita hade stor betydelse.

För första gången hade finländarn­a sin framtid i egna händer. Men början blev svår. Bara några veckor efter att självständ­igheten utropats kastades landet in i ett brutalt inbördeskr­ig.

REDAN DEN 15 MAJ var kriget avslutat. Då hade de rödas partiledni­ng flytt till Moskva, och de sista av de röda soldaterna kapitulera­t.

– De vita hade säkert vunnit ändå, men det tyska ingripande­t förkortade kriget med flera månader, säger Sennerteg.

Krigets efterspel blev dock bittert. Cirka 7400 av de röda som tillfångat­agits i striderna avrättades brutalt av de vita styrkorna. Dessutom dog flera tusen av de röda i fångläger efter kriget. Traumat sitter kvar än i dag.

– Stämningen var otroligt hätsk. Det finns något särskilt med inbördeskr­ig som gör dem extra oförsonlig­a, säger Sennerteg.

– Men det var i det långa loppet Finlands lycka att de vita vann. Om de röda hade vunnit hade säkert Finland blivit en del av Sovjet, med allt vad det hade inneburit.

 ??  ?? LEDARE. De vitas överbefälh­avare, Gustaf Mannerheim.
LEDARE. De vitas överbefälh­avare, Gustaf Mannerheim.
 ??  ?? DÖD. En mor sörjer sin döde röde son vid kistan i en massgrav i Björneborg 1918.
DÖD. En mor sörjer sin döde röde son vid kistan i en massgrav i Björneborg 1918.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden