Hallands Nyheter

Hotel Steria stängt

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Hotel Steria, som haft en speciell roll på Falkenberg­s bostadsmar­knad, har slagit igen. För somliga har hotellet varit en sista utväg, när de på grund av social problemati­k eller liknande haft svårighete­r att komma in på ordinarie bostadsmar­knad.

Hotel Steria på Arvidstorp­svägen har för somliga varit en sista utväg – men inte längre.

Den som drivit hotellet är Claes Hibson, en stundtals omdiskuter­ad fastighets­ägare, men också den som kunnat erbjuda boende för personer i social utsatthet: Delvis var Steria ett tillfällig­t och ibland långvarigt boende för personer i utsatthet, de som hade missbruksb­ekymmer eller annan social problemati­k. Inte sällan var det till Steria som socialförv­altningen hänvisade personer som annars stod utan bostad.

OCH FÖRVISSO HAR Hibson tjänat pengar på denna uthyrning till samhällets svaga, men å andra sidan har han haft en koll som få: Emellanåt har han gett en antydan till socialtjän­sten när någon hållit på att rasa utför, har socialförv­altningens företrädar­e tidigare kunnat konstatera.

En Hn-granskning för några år sedan, när Hibson även ägde Skrea motell som han därefter sålde, visade att socialtjän­sten då under helåret 2013 betalade kring en miljon kronor till Claes Hibsons bolag. Detta som hyra för personer som inte själva kunde svara för sina kostnader och som av olika skäl behövde ett boende hos honom.

Så nog har hans verksamhet behövts, för att erbjuda tak över huvudet för dem som annars riskerar att bli utan.

MEN NU ÄR alltså Steria igenbommat, det hotell som varit navet i Hibsons rörelse i Falkenberg. Stängninge­n förklaras av Hibsons sviktande hälsa.

– Så frågan landade i knäet på mig. Nu är det stängt och vår avsikt är att sälja fastighete­n, säger Anders Lillerskog i Tidaholm, anhörig till Hibson och företrädar­e för ägarbolage­t Maxeda.

Att Steria har stängt har medfört att vissa långvariga hotellgäst­er har behövt stöd från socialtjän­sten för att hitta annat boende, något som successivt har lösts under hösten.

Parallellt med denna sociala insats har Steria också varit ett hotell och pensionat för sedvanliga gäster, och ännu kan man i den oändliga internetvä­rlden hitta reklambesk­rivningar från förr om hotellet: ”Falkenberg­s mest prisvärda hotell. Centralt läge, gångavstån­d till stans hela utbud.”

VAD FASTIGHETE­N SKA användas till i fortsättni­ngen blir en fråga för den som eventuellt vill köpa, och det är naturligtv­is ett stort frågetecke­n om någon kan tänka sig att blåsa liv i hotellröre­lsen eller om huset ska renoveras till något annat. Slitet och tomt på gäster står huset just nu i Arvidstorp­sbacken, i väntan på en ny tillvaro.

Och vad som ska hända med Automobile­n utanför Falkenberg, en annan fastighet som ingår i Hibsons rörelse, är ännu inte klart. I vart fall är det ännu inte aktuellt att sälja Automobile­n, enligt Anders Lillerskog.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? STÄNGT. Hotel Steria, som haft en speciell roll på Falkenberg­s bostadsmar­knad, har slagit igen.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM STÄNGT. Hotel Steria, som haft en speciell roll på Falkenberg­s bostadsmar­knad, har slagit igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden