Hallands Nyheter

Textilfabr­ikens öde snart vid vägs ände

VARBERG: Debatten om vad som ska göras med de gamla fabrikslok­alerna i kvarteret Renen har varit lång och bitvis känslosam. Men nu närmar sig frågan sitt slut. Jana Nilsson (S) hoppas på ett bevarande.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

– Vi har majoritete­n emot oss, så är det. I det här läget är någon typ av folkliga protester den enda förhoppnin­gen vi kan ha. Vi har fått in mycket synpunkter och det förekommer vissa initiativ, men några riktiga protester har det inte varit hittills, säger Jana Nilsson, Socialdemo­kraternas gruppledar­e och kommunalrå­d.

Skiljelinj­erna i frågan har varit ganska tydliga sedan länge. Kvarteret Renen, där bland annat textilfabr­iken Caprinus haft sina lokaler, är svårt förorenat. Flera byggnader på området har redan rivits och nu återstår frågan om vad som ska hända med de två kvarvarand­e Aoch B-hallarna, som totalt omfattar omkring 6 000 kvadratmet­er.

DEN STYRANDE MAJORITETE­N vill riva dem, medan Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och SPI Välfärden förespråka­r att man bevarar byggnadern­a och skapar ett slags kreativt centrum på området.

– Ett bevarande kostar självklart pengar, men det är inte pengar i sjön. Byggnadern­a har både ett kulturhist­oriskt värde och ett värde för de verksamhet­er som i så fall kan flytta in där. Det finns ett flertal verksamhet­er på det kreativa området som visar intresse, säger Jana Nilsson.

Socialdemo­kraterna lyckades stoppa ett rivningsbe­slut vid kommunfull­mäktige i oktober, när man åberopade reglerna om minoritets­återremiss för att få frågan utredd än gång till.

– Vi ville veta om ett eventuellt bevarande skulle försena tunnelbygg­et, ett påstående som vi ifrå-

Den 19 december fattas slutligt beslut i kommunfull­mäktige om kvarteret Renen. Socialdemo­kraterna vill stoppa rivningen, men utsikterna att lyckas är små.

gasätter. Men den frågan har inte fått något svar nu heller. Det är helt enkelt så att den styrande majoritete­n tycker att det kostar för mycket att bevara byggnadern­a, säger Jana Nilsson.

Nu ska frågan återigen upp till kommunfull­mäktige, där den slutligt kommer att avgöras vid mötet den 19 december. Kommunstyr­elsens ordförande, Ann-charlotte Stenkil (M), är övertygad om att det blir ett beslut om rivning.

– Vi har en stabil majoritet för detta. Det finns flera argument för att riva, såväl tidsmässig­a som kostnadsmä­ssiga. Bara att väderskydd­a byggnadern­a medan man utreder ett bevarande skulle kosta 18 miljoner kronor, säger hon.

– Vi vill riva byggnadern­a så snabbt som möjligt för att få till en effektiv sanering av området.

Patrik Stenefjäll på designstud­ion Stoner Hill är en av de företagare som visat intresse för att flytta in i lokalerna om man skulle välja att bevara dem.

– Det är ju precis den här typen av ruffiga industriom­råden som andra städer har lyckats med att omvandla till kreativa platser. Det

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M), är lite tragiskt att vi inte ser att vi har precis de möjlighete­rna här i Varberg, anser han.

Stenefjäll menar att ett område med rimliga hyror skulle kunna vara en perfekt plats för mindre företag som befinner sig i uppstartsf­asen.

– Som det ser ut i dag är många lokaler tomma i Varberg för att hyrorna är för höga. Ett företag som startar upp kan inte gå från noll till att betala en hyra på 14 00 kronor i månaden.

– De nya företag som kommer fram behöver mindre kontorslok­aler till rimliga priser. Och läget i närheten av den nya järnvägsst­ationen skulle ju vara helt perfekt. Detta är en stor möjlighet ur företagarp­erspektiv, tycker han.

FÖRUTSATT ATT ETT beslut fattas i kommunfull­mäktige i december så kan förmodlige­n rivningsar­betet påbörjas under första halvåret 2018. Saneringen av kvarteret Renen beräknas kosta omkring 91 miljoner kronor och kommer att bekostas av Naturvårds­verket.

”Vi vill riva byggnadern­a så snabbt som möjligt för att få till en effektiv sanering av området.”

kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ?? VILL HA DEN GAMLA FABRIKEN KVAR. Kostnadern­a för ett bevarande av fabriken med det karakteris­tiskt sågtandade taket har beräknats till omkring 60-70miljoner kronor, men Jana Nilsson (S) anser att det vore väl investerad­e pengar.
VILL HA DEN GAMLA FABRIKEN KVAR. Kostnadern­a för ett bevarande av fabriken med det karakteris­tiskt sågtandade taket har beräknats till omkring 60-70miljoner kronor, men Jana Nilsson (S) anser att det vore väl investerad­e pengar.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? miljoner kronor, men Jana Nilsson (S) anser att det vore väl investerad­e pengar.
Bild: ANNIKA KARLBOM miljoner kronor, men Jana Nilsson (S) anser att det vore väl investerad­e pengar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden