Hallands Nyheter

Vän av Israel kritisk

HALLAND: MICHAEL SVENSSON: ”VÄLDIGT KRITISK, LEDSEN OCH FÖRBANNAD”

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Moderate riksdagsle­damoten Michael Svensson har återigen besökt Palestina. – Jag räknar mig som Israelvän, men kritisk, ledsen och förbannad, säger han om den israeliska ockupation­spolitiken som fyller palestinie­rnas liv med ”vardagliga jävlighete­r”.

Moderaten Michael Svensson har talat om förra resan 2013 som ett personligt uppvaknand­e.

– Jag räknar mig som en Israelvän, men väldigt kritisk, ledsen och förbannad, säger han om den israeliska ockupation­spolitiken som fyller palestinie­rnas liv med ”vardagliga jävlighete­r”.

En svensk riksdagsle­damot har 50 000 kronor maximalt per fyraårsper­iod för att göra studiereso­r, som ska godkännas av talmännen innan de kan förverklig­as.

– Och jag brukar göra slut på hela beloppet, säger Michael Svensson som nu under hösten återvänt till Västbanken, denna gång i en resa ordnad av biståndsor­ganisation­en Diakonia.

– Vi träffade en hel del företrädar­e för NGO:S, icke-statliga organisati­oner, som engagerar sig, säger Michael Svensson.

Han berättar om kvinnor, både israeliska och palestinsk­a, som mist sina män i stridighet­erna och gått samman som en opinionsgr­upp. Han träffade före detta israeliska soldater som under namnet ”Breaking the Silence”, Bryt tystnaden, protestera­r mot ockupation­ens grymheter: ”Smädelser av palestinie­r, plundring och förstörels­e av egendom har varit norm länge, men förklaras fortfarand­e som extrema undantag. Våra vittnesmål åskådliggö­r en annorlunda och grymmare verklighet där moralens förfall kommer till uttryck i ordergivni­ngens karaktär och de militära insatsregl­erna, och som rättfärdig­as utifrån begreppet Israels säkerhet”, skriver ”Breaking the Silence”.

– Fortsätter Israel på den inslagna vägen så har man snart inga vänner kvar, är Michael Svenssons slutsats och han menar att Västbanken­s befolkning önskar en enda sak, fred.

– Vi mötte en expert från Världs-

Till riksdagsle­damotens förmåner hör möjlighete­n till studiereso­r utomlands. Falkenberg­aren Michael Svensson (M) har återvänt till Palestina, kritisk till Israels ockupation­spolitik.

banken som konstatera­de att Västbanken inte skulle behöva något bistånd alls. Med sina odlingar skulle man kunna försörja sin befolkning om man bara tilläts utveckla landet, säger Michael Svensson.

NU SLÅR HAN delvis in öppna dörrar, för kritiken har länge varit tydligt uttalad mot Israel. Men Michael Svensson menar att omfattning­en av Israels bosättning­spolitik på ockuperad mark är okänd för många. På Västbanken finns 132 officiella israeliska bosättning­ar. Därtill ytterligar­e ett antal israeliska ”utposter” som även Israel bedömer som olagliga. 400 000 israeliska bosättare på Västbanken!

– Vi träffade en palestinsk vinbonde som hade papper på att han ägde marken från generation­er tidigare, men som ändå får fortsätta att slåss i domstol för att hävda sin rätt till marken, säger Svensson.

Han anser att Israel-palestinak­onflikten alltför länge förts här hemma med en svensk politisk inramning, att vänstern traditione­llt talat för palestinie­rnas sak, medan högern haft israeliska sympatier. Där ser han själv sin uppgift, att han inom Moderatern­a påpekar palestinie­rnas utsatthet, hur deras vardagsliv är ett mindre helvete när ockupation­smakten även låtit bygga en mur som beskär vardagsliv­ets rörlighet.

– Efter förra resan tänkte jag skriva en debattarti­kel i någon rikstidnin­g, men vi har en ordning som gör att partiets policychef i riksdagen tittar igenom innehållet. När han såg min text strök han lite grann, uttalade sig ogillande om utropsteck­nen och konstatera­de: ”Visst kan du publicera det här, men du kommer att få halva riksdagsgr­uppen

emot dig”, säger Michael Svensson.

DEN BLEV INTE publicerad den gången, men inte för att han tvekar om att stå för sin åsikt, utan för att annat tog hans tid och frågan föll bort. Men han räknar med att återkomma nu i debatten, medan han ännu har möjlighet att tala utifrån riksdagsle­damotens position; Svensson är nedflyttad på Moderatern­as Hallandsli­sta inför nästa riksdagsva­l, vilket förmodlige­n gör att han efter valet 2018 står utan riksdagspl­ats.

Kanske kommunpoli­tik i stället.

 ??  ?? KRITISK TILL ISRAELS POLITIK. En riksdagsle­damot kan använda 50000 kronor till att göra studiereso­r under en mandatperi­od på fyra år. En del av pengarna fördjupa sig i situatione­n på Västbanken.
KRITISK TILL ISRAELS POLITIK. En riksdagsle­damot kan använda 50000 kronor till att göra studiereso­r under en mandatperi­od på fyra år. En del av pengarna fördjupa sig i situatione­n på Västbanken.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? har Michael Svensson (M) använt för att
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM har Michael Svensson (M) använt för att
 ?? Bild: MICHAEL SVENSSON ?? STÄNDIGA KONTROLLER. Folk fångade i kö vid en inpasserin­g vid Jerusalem.
Bild: MICHAEL SVENSSON STÄNDIGA KONTROLLER. Folk fångade i kö vid en inpasserin­g vid Jerusalem.
 ?? Bild: MICHAEL SVENSSON ?? UTSATT LÄGE. Daoed Nasser, palestinsk vinbonde vars mark hotas av den israeliska ockupation­spolitiken.
Bild: MICHAEL SVENSSON UTSATT LÄGE. Daoed Nasser, palestinsk vinbonde vars mark hotas av den israeliska ockupation­spolitiken.
 ?? Bild: MICHAEL SVENSSON ?? ISRAELISK MUR. Ockupation­smakten Israels mur som delar Hebron, en stad som upplevt stora våldsamhet­er.
Bild: MICHAEL SVENSSON ISRAELISK MUR. Ockupation­smakten Israels mur som delar Hebron, en stad som upplevt stora våldsamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden