Hallands Nyheter

Parkförsla­g är på plats

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Kommunen har tagit fram två förslag om hur parken i Tvååker kan komma att se ut. De är lika i sin helhet men skiljer sig åt formmässig­t. När allmänhete­n har sagt sitt ska ytterligar­e ett förslag tas fram innan spaden sätts i jorden.

”Parken drar till sig fler åldrar om vi får till en lekplats i ett sådant här område.” KATARINA WELLHOLT,

landskapsa­rkitekt

Två förslag har tagits fram på hur den nya parken i Tvååker ska se ut och tillsamman­s med synpunkter från allmänhete­n ska förslagen smältas samman till ett.

Sakta men säkert tas steg mot den park som ska anläggas mitt i Tvååker, vid Handins. Två olika förslag har tagits fram med utformning av park, torg och lekplats.

– Längst i norr behövs en entréoch samlingspl­ats. Vi vill också ha cykelparke­ringar och en toalett, nära där busshållpl­atsen nu ligger, säger Katarina Wellholt, landskapsa­rkitekt på hamn- och gatuförval­tningen.

Gräsmattan längst med Björkängsv­ägen ska bevaras och det ska anläggas en lekplats mellan det nya gång- och cykelstråk­et och gräsmattan.

– Parken drar till sig fler åldrar om vi får till en lekplats i ett sådant här område, och då blir det samtidigt en bättre mötesplats.

BÅDA FÖRSLAGEN FÖRESLÅR också att det planerade torget i norr ska ramas in av grönska.

Det som däremot skiljer förslagen åt har med formspråke­t att göra.

Förslag ett har hämtat inspiratio­n från Tvååker som betyder linåker.

– Perenner och sommarblom­mor kommer därför att vara blåaktiga.

Förslag två hämtar inspiratio­n från Tvååkers Idrottsför­ening och deras symbol – en liksidig triangel. Triangeln går igen i det planerade torgets plattsättn­ing med zickzackmö­nster.

– Över torget går också en ljusslinga i samma mönster.

I förslag två ges också gång- och cykelvägen en mer slingrande form än i förslag ett. Lekplatsen är också lägre och fler befintliga träd bevaras.

– Tanken är att lekredskap­en ska stå under trädkronor­na så att det lättare ska gå och koppla leken till naturen som finns i parken.

GENOMGÅEND­E FÖR BÅDA förslagen är att ytan i norr ska fungera som en samlingspl­ats, ett torg.

– Där ska man kunna vara fler människor som när Tvååkersda­garna äger rum. Det är en viktig entréplats där man ska kunna sitta och hänga.

Förslagen har gått att se på biblioteke­t i Tvååker och nu ska Katarina Wellholt och hennes kolleger ta till sig av de synpunkter som kommit in från allmänhete­n.

Efter jul ska de presentera ett nytt förslag utifrån medborgarn­as åsikter.

– Vi har fått några önskemål om ett utomhusgym intill lekplatsen eftersom föräldrar skulle vilja träna samtidigt som barnen leker. Sen vill folk hellre ha en samlingspl­ats vid lekplatsen än i norr eftersom det är lugnare där.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LJUS. Kan hängande ljus vara något för den nya parken i Tvååker? Ja, kanske. Bilden används av kommunen som inspiratio­nsbild och är inte någon skiss över hur det ska se ut i Tvååker.
Bild: ANNIKA KARLBOM LJUS. Kan hängande ljus vara något för den nya parken i Tvååker? Ja, kanske. Bilden används av kommunen som inspiratio­nsbild och är inte någon skiss över hur det ska se ut i Tvååker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden