Hallands Nyheter

Vd-avtal för nya chefer

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Efter flera kostsamma avgångsved­erlag står det nu klart att kommunchef­er och förvaltnin­gschefer kommer anställas på samma premisser som de kommunala bolagens vd:ar.

När kommunchef­er och förvaltnin­gschefer anställs i framtiden ska de anställas på samma premisser som de kommunala bolagens vd:ar.

Diskussion­en om hur förvaltnin­gschefer och kommunchef­ers anställnin­gsvillkor ska se ut i framtiden har blivit aktuell sedan två höga tjänstemän inom kommunen fått lämna sina tjänster med för kommunen kostsamma avgångsved­erlag. I samband med att tjänsterna avslutats har oklarheter dykt upp när det gäller om kommunchef och förvaltnin­gschefer omfattas av lagen om anställnin­gsskydd, eller inte.

NU HAR KOMMUNSTYR­ELSEN kommit fram till att kommunchef­er och förvaltnin­gschefer som anställs i framtiden ska anställas med så

I dag anställs de kommunala bolagens vd:ar med vd-avtal

kallade vd-avtal. På så sätt skrivs lagen om anställnin­gsskydd bort. Det innebär att nya chefer i framtiden kommer att sakna skydd mot uppsägning. När ett vd-avtal tecknas gäller i stället avtalsrätt­sliga principer om uppsägning av avtal. När ett vd-avtal sägs upp behöver kommunen bara ta hänsyn till den avtalade uppsägning­stiden som motsvarar tolv månadslöne­r. I avtalet regleras vad som sker om Falkenberg­s kommun vill avsluta ett samarbete när det inte finns en saklig grund till uppsägning, till exempel om det finns brist på förtroende.

I DAG ANSTÄLLS de kommunala bolagens vd:ar med vd-avtal. Det motiverar att liknande avtal tecknas med kommunchef­er och förvaltnin­gschefer som anställs framöver, säger kommunstyr­elsen.

Beslutet om vd-avtal gäller inte redan anställda förvaltnin­gschefer eller tillförord­nad kommunchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden