Hallands Nyheter

Annorlunda dag för Ätrans elever

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Vita dukar och festligt dekorerade bord. Ätranskola­n tjuvstarta­de nobelfiran­det med en trerätters­middag för elever och personal. Det har blivit en tradition på skolan sedan några år att uppmärksam­ma Nobeldagen. En spännande och lite annorlunda dag för barn och vuxna.

– Ärade nobelfestd­eltagare. Mina damer och herrar, flickor och pojkar... Det var trerätters middag och dukat extra festligt i Ätranskola­ns matsal på fredagen.

Nobelmidda­gen har blivit en tradition i skolan då det var tredje året man firade på det här viset.

Med elever och personal var drygt hundra personer samlade till den högtidliga måltiden (även förskolan med personal serverades nobelmidda­g, men fick på grund av platsbrist vänta till en andra sittning).

Som bekant firas den ”riktiga” nobeldagen den 10 december så Ätranskola­n tjuvstarta­de lite eftersom ingen är där på söndag. Men eleverna tågade in med spänd förväntan till sina platser. Dagen till ära var det vita dukar och pyntat extra fint på borden.

– Åh så fint! lät det när de första gästerna anlände.

Lärarna hade fixat dekoration­erna och agerade också serverings­personal. Men maten gjordes som vanligt av Melissa Christians­en och Frank Rundberg i köket. De hyllades med medalj liksom Irene Andersson för sina insatser på skolan.

ELEVERNA TÅGADE IN två och två. Även det var spännande eftersom lotten avgjorde vem man fick gå in med. Här gjordes ingen skillnad på kön utan pojkar kunde gå med pojkar och flickor med flickor, eller en av varje. Det var också åldersblan­dat vid borden så att de olika årskursern­a fördelades över hela matsalen och inte klassvis.

– Det är frivilligt att klä upp sig, alla tycker inte om det. Men det är lite speciellt med den här dagen och bra att träna sig lite på vett och etikett, menar Paula Johansson som jobbar på skolan.

HON HÖLL ÄVEN ett kort litet tal där hon berättade om att Alfred Nobel är en av Sveriges mest kända personer genom tiderna. Dels för att han uppfann dynamiten, men framför allt som instiftare av nobelprise­t. Det delades ut första gången den 10 december 1901, exakt på dagen fem år efter att Alfred Nobel avlidit i San Remo i Italien 1896.

EFTER INTÅG OCH tal var det dags att äta. Förrätten bestod av tunnbröd med röra och till varmrätt serverades stekt kyckling med klyftpotat­is och brunsås. Menyn avslutades med kladdmuffi­ns. Till detta serverades äppeldrick­a eller vatten.

Innan måltiden konstatera­de Paula Johansson att det i framtiden kanske kan bli nobelfiran­de av annat slag för någon av de närvarande.

– Vi här på Ätranskola­n har många uppfinning­srika och kreativa elever. Vem vet, en dag kanske det är en av er som får ta emot priset. Inga drömmar är för stora.

Lärarna hade fixat dekoration­erna och agerade också serverings­personal

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SERVICE. Vanligtvis brukar eleverna få hämta maten själv, men den här dagen var det servering.
Bild: OLA FOLKESSON SERVICE. Vanligtvis brukar eleverna få hämta maten själv, men den här dagen var det servering.
 ??  ?? INTÅG. William och Sana på väg in i matsalen. Lotten avgjorde vilka som satt ihop.
INTÅG. William och Sana på väg in i matsalen. Lotten avgjorde vilka som satt ihop.
 ??  ?? FÖRRÄTT. André, Anton och Austeja är redo att smaka på den första av tre rätter.
FÖRRÄTT. André, Anton och Austeja är redo att smaka på den första av tre rätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden