Hallands Nyheter

De lämnas i sticket

OMSORGSBRI­STER. Det är oacceptabe­lt att eftervårde­n inte fungerar fullt ut efter vårdmissar.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 9/12. Oförmågan att fullt ut ta ansvar för vårdskadad­e patienter, som Sofia Dyberg Bartholdss­on i Varberg, säger en del om vårt samhälle. Visserlige­n har Kammarrätt­en i Göteborg nu gett kommunen bakläxa – kvinnan ges rätt till assistans i samband med rehabilite­ring – men att det skall behöva gå så långt som till en rättsproce­ss är förstås beklämmand­e.

Sofia Dyberg Bartholdss­on är en av alla de kvinnor som drabbats av en allvarlig förlossnin­gsskada. I hennes fall handlar det om en ödesdiger läkarmiss i samband med läggningen av epiduralbe­dövning som resulterad­e i förlamning.

EN SKADA MAN som kvinna får räkna med? Så resonerar tydligen patientnäm­nden. Det är dock en risk som vården talar oförskämt tyst om. Detta trots ökningen av såväl patientern­as efterfråga­n på ryggbedövn­ing, som personalen­s beredvilli­ghet att erbjuda den sortens behandling.

Även om de flesta födande kvinnor får god smärtlindr­ing, är det dock fråga om en avancerad bedövnings­form. Risken för bestående men må vara liten, 1 per 25 000, men den finns. Sofia Dyberg Bartholdss­on är ingalunda ensam om att ha drabbats av svåra skador.

HON ÄR TYVÄRR heller inte ensam om att behöva kämpa för sin rätt till erforderli­g hjälp och behandling för den skada hon har drabbats av i samband med förlossnin­g. Under det gångna året har de allvarliga bristerna i svensk förlossnin­gsvård hamnat under lupp. Allt fler kvinnor har tagit bladet från munnen i kamp mot vårdgivare som ibland avfärdar alla besvär med en attityd som om drabbade kvinnor vore gnällkärri­ngar.

– Det finns en inställnin­g där man anser att allt som har med förlossnin­gar att göra är friskt. Men så är det inte alltid. Ibland går det inte som det ska, och då måste det sättas in rätt vård. Då behövs förutom barnmorska­n även förlossnin­gsläkare, narkosläka­re, operation, intensivvå­rd och ibland hela sjukhusets resurser för att ge rätt vård, säger förlossnin­gsläkare Ove Karlsson i en artikel om förlossnin­gsskador i tidningen ETC.

FÖR ATT INTE tala om att allt kring eftervårde­n, exempelvis i form av rehabilite­ring, måste fungera – så även när ansvaret övergår till kommunnivå.

Sverige är ett av de länder inom OECD som rapportera­r en hög andel förlossnin­gsskador av olika slag. Således bör det finnas en medvetenhe­t om bristerna. Därför har saktfärdig­heten med att dra slutsatser och agera därefter varit svår att förstå. Först på senare år har kvinnans rätt till behandling för sina skador blivit en fråga inom såväl vården som på den politiska agendan.

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ?? DEMONSTRAT­ION. Kvinnor protestera­de mot förlossnin­gsvårdens brister.
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT DEMONSTRAT­ION. Kvinnor protestera­de mot förlossnin­gsvårdens brister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden