Hallands Nyheter

Skövling vid Göingegård­en

- SVAR från Derome. Anders Jonsåker divisionsc­hef Derome Mark & Bostad

VARBERG. Intill Göingegård­en i Varberg fanns en mäktig liten lövskogsdu­nge. Under november ”gallrades” den ut så att området nu liknar en förödelse. Vad vi förstår äger Derome marken runt Göingegård­en. Bostäder behövs i kommunen, det vet vi. I stort sett har resultatet av dessa på den gamla gårdens ägor blivit bra, anser vi, med hus av olika karaktär och man har varit rädd om marken utefter ån.

PLANSKISSE­R ÖVER området talar om att skapa och bevara gröna lungor och stråk, samt att vara varsamma med tätortsnär­a skogar. Hela Göingegård­en och Lugnets boendeområ­de uppskattas för närheten till skog, hagar och rinnande vatten. Göingegård­ens lilla skog bestod av stora lövträd samt en del torrakor, vilka är bra för den biologiska mångfalden. Kommunekol­ogen, Skogsstyre­lsen och tjänstemän på Länsstyrel­sen har fått kännedom om avverkning­en – efteråt. Vad vi kunde se har ett 20-tal träd avverkats, varav endast 3-4 stycken hade röta inuti, några enstaka var torrakor. C a 90% av träden som tagits ner var alar, ungefär 60 år gamla.

VARFÖR DÅ DENNA grova gallring/skövling? Tydligen har påtrycknin­gar förekommit via Facebook till markägaren att cykelbanan är farlig för barnen som skall till den nybyggda Trönninges­kolan. Under de 30 år som en av oss bott i området har delar av EN gammal poppel samt en grov alm rasat ned en bit över cykelbanan. Att ta ner några träd,ok då. Men, denna förstörels­e? Tag istället med elever från skolan till den högstammig­a dungen för att ta njuta och lära om träd och deras ekologi, istället för att hugga sönder den! Hur skall vi någonsin få rätsida på människans förhålland­e till den natur vi alla är beroende av om vi beter oss så här?

Varför tog markägaren Derome inte kontakt innan med Skogsstyre­lsen, kommunekol­ogen eller Naturskydd­sföreninge­n i Varberg om denna tätortsnär­a gröna lunga?

Pär Sandberg

boende i området Inger Wennerlund

ordförande Naturskydd­sföreninge­n, Varberg Gert Andersson

Skogsgrupp­en Varberg Sven Dahlbom Lars Johansson Lars Hellsborn Vi på Derome värnar om naturen, miljön och människorn­a som bor i och runt omkring den. Vårt huvudsakli­ga ändamål med översynen av träden i området var att säkerställ­a att miljön är trygg och att ingen riskerar att skadas vid kraftigare blåsväder. Efter dialog med både kringboend­e och Räddningst­jänst har vi sedan vidtagit åtgärder för att säkerställ­a säkerheten. Något som har gjorts i samråd även med Skogsstyre­lsen.

 ??  ?? FÄLLDA TRÄD. Varför denna grova gallring/skövling?
FÄLLDA TRÄD. Varför denna grova gallring/skövling?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden