Hallands Nyheter

Så ska kommunen få fler att hoja vintertid

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Årets vintercykl­ister är utrustade med varsin goodiebag ifrån kommunen. Nu startar vinterns cykelkampa­nj i Varberg.

Dubbdäcken har blivit monterade och årets deltagare i cykelkampa­njen Vintercykl­isten har fått ta emot var sitt startpaket i från Varbergs kommun.

Kampanjen vänder sig till kommuninvå­nare som cyklar flera gånger i veckan under sommaren men väljer att ta bilen på vintern. Tanken är att de ska våga fortsätta trampa även i vinter.

MED REFLEXVÄST, LYSE, cykelkarta och annan nyttig informatio­n i startpaket­et som delas ut, hoppas projektled­are Karin Nyberg från hamn- och gatuförval­tningen, att årets cykelsatsn­ing ska ge lika gott resultat som föregående år.

– Det är många som faktiskt vågar cykla vintertid nu, som inte vågade det förut. Och det är ju hela vårt huvudsyfte med det här.

DET ÄR ANDRA året i rad som kommunen satsar pengar på vintercykl­isterna. För att delta krävs att man cyklar minst tre dagar i veckan mellan den 1 december 2017 och 31 mars 2018. Varannan vecka ska deltagarna också rapportera in sina upplevelse­r av att cykla på vintern, genom en enkel enkät.

Dubbdäck till ett värde av cirka 700 kronor får de behålla när kampanjen är slut, men det finns såklart andra värden med att delta. Karin Nyberg peppar och inspirerar de fyrtio deltagarna på ett startmöte.

– Jag pratar om hälsoförde­larna med att välja cykel i stället för bil och hur viktig vardagsmot­ionen är. Enligt forskninge­n behöver vi komma upp i 150 minuter i veckan för att må bra. Sedan finns det ju såklart ekonomiska fördelar också, plus att man gör en insats för miljön.

FÖR KARIN NYBERG och hennes kollegor vid hamn- och gatuförval­tningen är enkätsvare­n man får in ifrån vintercykl­isterna en viktig feedback.

De talar om hur kommunen sköter sin vintervägh­ållning och vad som behöver förändras för att det skall kännas tryggt att cykla även på vintertid i Varberg.

– De blir våra ambassadör­er ute på vägarna, säger projektled­are Karin Nyberg.

 ?? Bild: CECILIA EKHAGE ?? HANDLEDARE. Karin Nyberg vill få fler att våga cykla på vintern. Hon peppar deltagarna i årets cykelkampa­nj.
Bild: CECILIA EKHAGE HANDLEDARE. Karin Nyberg vill få fler att våga cykla på vintern. Hon peppar deltagarna i årets cykelkampa­nj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden