Hallands Nyheter

Tafsande officer får avdrag på lönen

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se

”...framhåller att han inte haft några onda avsikter eller dolda agendor. Han inser att han uppfattats på ett sätt som han själv inte önskade.”

En officer vid Försvarsma­ktens tekniska skola, FMTS, straffas med löneavdrag efter att han betett sig olämpligt mot kvinnliga kolleger.

Beslutet i Försvarsma­ktens personalan­svarsnämnd innebär att officeren, som är i 40-årsåldern, får ett 25-procentigt löneavdrag under tre arbetsdaga­r. Hans arbetsuppg­ifter ställer särskilda krav på att han lever upp till försvarets värdegrund och uppförande­kod.

I ett yttrande hävdar officeren att han reflektera­t över sitt agerande och framhåller att han inte haft några onda avsikter eller dolda agendor. Han inser att han uppfattats på ett sätt som han själv inte önskade.

KVINNORNA SOM ANMÄLT honom beskriver bland annat hur han på en konferens lagt armen kring midjan på en kvinna och dragit henne till sig. När hon sade ifrån och bad honom sluta tog han i stället tag i hennes armar. Hon bad honom återigen att sluta och gick därifrån.

Men budskapet gick uppenbarli­gen inte hem. Officeren skickade i stället en invit via Messenger om att kvinnan skulle komma till hans övernattni­ngsrum.

En annan kvinnlig kollega anmälde officeren efter att han på en mässa varit närgången och sedan också i det fallet bjudit in henne till sitt hotellrum.

Personalan­svarsnämnd­en slår fast att det inte får förekomma att anställda inom Försvarsma­kten uttrycker sig eller uppträder på ett sätt som kan uppfattas som kränkande eller respektlös­t.

I DE HÄR fallen upplevde kvinnorna obehag av officerens sätt att kommunicer­a. Han borde ha insett det och att det skulle kunna uppfattas som ett sådant olämpligt beteende som inte ska behöva tolereras på en arbetsplat­s, anser nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden