Hallands Nyheter

Kvinna lurade till sig 900 000 kronor

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hn.se

Genom att lämna felaktiga uppgifter om antalet assistanst­immar fick kvinnan ut nästan 900 000 kronor i ersättning. Nu döms hon för bidragsbro­tt.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern och hemmahöran­de i Halmstad, var vid tillfället för brotten god man och personlig assistent åt sin son. Sonen uppges ha ett omfattande behov av assistans dygnet runt och är därmed beviljad statlig ersättning från Försäkring­skassan.

Men i slutet av 2013 slog ett assistansb­olag larm om att allting inte stod rätt till. Misstanken var att flera personer, alla släktingar eller närstående till kvinnan, som uppgetts jobba som assistente­r inte gjorde det.

ERSÄTTNING­EN FÖR DERAS timmar gick i stället in på konton som kvinnan disponerad­e.

I en dom slår tingsrätte­n fast att kvinnan vid 17 tillfällen under 2013 och 2014 har lämnat oriktiga uppgifter i tidsredovi­sningar och assistansr­äkningar för flera olika personer. Totalt har hon fått ut nästan 900 000 kronor i felaktig ersättning från Försäkring­skassan.

Förutom kvinnan döms ytterligar­e fyra personer, två män och två kvinnor, i assistansh­ärvan. Samtliga har uppgett att de jobbat som assistente­r och de är alla släkt eller närstående till kvinnan. De döms till villkorlig­t och/eller dagsböter för häleri för att de tagit emot pengar av kvinnan som hon fått via brottsligt förvärv.

EN DEL AV de dömda har inte jobbat som assistent över huvud taget, andra har jobbat till viss del, enligt domen.

Huvudperso­nen själv, som bodde i en annan kommun när brotten begicks, döms till villkorlig dom och 180 dagsböter. Bötessumma­n landar på strax under 40 000 kronor.

Alla inblandade i härvan har förnekat brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden