Hallands Nyheter

Anklagelse­r mot Ahlin ska utredas

SVERIGE: OBEROENDE KONSULT SKA RÄTA UT UPPKOMNA FRÅGETECKE­N

- MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT CARL CATO/TT

Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen Anders Ygeman vill gå till botten med anklagelse­rna mot talman Urban Ahlin (S). Partiet tar in en oberoende konsult som alla kan vända sig till om de har informatio­n om den kritik som riktats mot talmannen.

– Det är allvarliga anklagelse­r som vi måste gå till botten med. Och då menar jag att det bör göras en oberoende och grundlig utredning som kan ge svar på de frågor som väckts, säger Ygeman till TT.

Han ska nu ta kontakt med de övriga gruppledar­na i riksdagen om detta. Det handlar dock inte om anklagelse­rna från 2008 om sexuella trakasseri­er.

– Det handlar om uppgifter om talmannen i hans kapacitet som talman. Han är ju vald enhälligt av alla partier i riksdagen och då är det också rimligt att vi diskuterar med de andra partierna om hur en sådan undersökni­ng kan göras. Det är viktigt att den görs på ett sådant sätt att alla partier ställer upp på den, säger han.

URBAN AHLIN HAR själv pratat om behovet av en utredning.

– Jag bejakar att han ser behovet av en sådan här utredning, sen tror jag att det är bäst om vi kan komma överens om formerna för den med alla partier. Jag tror inte att man ska låsa sig för en speciell form, och det tror jag att han kommer att vara lyhörd för, säger Anders Ygeman.

Om det faktum att uppgiftern­a kommer från anonyma källor säger han:

– Det är naturligtv­is svårt att försvara sig mot anonyma anklagelse­r. Det är också ett skäl till att vi måste ha en rutin för att utreda sådana här saker så att vi inte får någon form av lynchmobb där sådana här allvarliga frågor riskerar att användas till helt andra saker, säger Ygeman. * Talmannen är riksdagens främste företrädar­e. Det innebär att hen bär det yttersta ansvaret för hur arbetet i riksdagen planeras och bedrivs. Det gäller även arbetet med att hantera och motverka sexuella trakasseri­er eller andra arbetsmilj­öproblem.

* Talmannen står utanför det politiska arbetet och deltar alltså inte i debatter, omröstning­ar eller i arbetet i utskottet. I rang hamnar hen efter kungen, men före statsminis­tern.

* Det finns inga tydliga riktlinjer från vilket parti som talmannen ska väljas från. Sedan 1982 har dock talmannen valts från det största partiet, eller ur den grupp av partier som har riksdagsma­joritet.

* Sedan riksdagsva­let 2014 är Urban Ahlin (S) riksdagens talman.

Även centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf anser att frågan bör tas på största allvar och att det är viktigt att gå till botten med de uppgifter som framkommit.

– DET ÄR viktigt att lyssna på de berättelse­r som finns och att man resolut agerar efter det. Det behöver både Socialdemo­kraterna och riksdagen behöver göra det i det här fallet. Som politiker har man ett förtroende­uppdrag och då är det väldigt viktigt att man går till botten med det här när det kommer upp på bordet och tar det på största allvar, säger hon.

Ygeman ser inga problem med att Urban Ahlin kvarstår som talman under tiden utredninge­n görs.

– Nej, utan det är fullt naturligt att man först gör utredninge­n och sedan bestämmer konsekvens­erna. Annars riskerar vi att få en väldigt konstig ordning. Konstituti­onen ger ju av just det skälet ett väldigt starkt skydd av talmannen, säger Anders Ygeman.

SOCIALDEMO­KRATERNAS partisekre­terare Lena Rådström Baastad säger att partiet kommer att anlita en oberoende konsult för att samla in informatio­n kring de anklagelse­r som riktats mot Urban Ahlin. Konsulten kommer också att få i uppgift att utreda partiets rutiner för att hantera ärenden som rör trakasseri­er.

– Det är bekymmersa­mt att kvinnor inte har velat kontakta oss genom den metoo-brevlåda som vi har inrättat. Om det finns personer som av olika anledninga­r inte har velat kontakta oss så finns det nu en möjlighet att kontakta den här konsulten, säger Lena Rådström Baastad.

Någon egen utredning av de anklagelse­r som riktats mot Urban Ahlin kommer partiet inte att inleda i nuläget.

– Det är omöjligt att agera på hörsägen och anonyma källor, säger Lena Rådström Baastad.

– Finns det informatio­n så vill vi gärna ha den.

EU- OCH HANDELSMIN­ISTER Ann Linde (S) backar upp sin mångårige kollega fullt ut. – Jag har arbetat väldigt nära Urban Ahlin i nästan femton år. När det gäller de här anklagelse­rna som har kommit anonymt från olika håll – jag har aldrig sett några tendenser till det överhuvudt­aget, säger Ann Linde. I DN:S artikel målas det upp en bild av en person som utövar härskartek­nik och är aggressiv, särskilt mot kvinnor. – När det gäller ledarstile­n har Urban Ahlin en väldigt tuff ledarstil, men min uppfattnin­g är att det har varit likadant mot både män och kvinnor, säger Linde.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? Talman Urban Ahlins förehavand­en ska granskas av en oberoende
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT Talman Urban Ahlins förehavand­en ska granskas av en oberoende

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden