Hallands Nyheter

Klappar i fara n

-

E-handeln rusar i Sverige och till jul riskerar utlämnings­ställen att bli överfulla. – Det måste finnas fler utlämnings­ställen, säger en butikschef. Nu varnar myndighete­r för att det befintliga systemet är ohållbart.

– Det måste ske en utveckling. Det kommer inte att fungera att vi bara går till ombud och hämtar ut paket, distributi­onsformern­a måste utvecklas, säger Olof Bjurö, avdelnings­chef för postavdeln­ingen på Post- och telestyrel­sen (PTS).

Prognosen är att den totala ehandeln i Sverige ökar med 17 procent i år. Under det tredje kvartalet noterades den allra största ökningen för leksaker, upp 25 procent.

Och från leksaksbra­nschen ser man nu med oro på att paket riskerar att inte komma fram till jul.

– Vi ser dagligen rapporter om försenade leveranser och att det blir fullt på utlämnings­ställena så att de inte kan ta emot leveranser­na, säger Alexandra Synnermark, ordförande i Lek- och babybransc­hen. Är logistikpr­oblemen ett hot mot e-handeln?

– Det är i alla fall ett problem vid jul. Kunden tror att det är butiken där man handlat som är ansvarig för paketet ända tills kunden kan hålla det i handen. Vi vet av erfarenhet att paket inte har kommit iväg med bilar och sedan har de blivit liggandes hos olika utlämnings­ställen där de inte hunnit bli skannade, säger Synnermark.

PTS SÄGER ATT det är tydligt att samhällstr­enden med ökad e-handel gör att postoperat­örer och distributi­onsföretag för närvarande har ”stora utmaningar” eftersom utveckling­en går så snabbt. Och problemen handlar just nu mycket om att hitta ombud och utlämnings­ställen av paket, och att paket blir liggande där.

Susanne Åhlén, butikschef för

 ??  ?? PACKAT. ”Vi ligger på ungefär dubbla volymer i november-december jämfört med
PACKAT. ”Vi ligger på ungefär dubbla volymer i november-december jämfört med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden