Hallands Nyheter

Svenskt tryck i EU om ligor

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Rumänien erbjuder polishjälp till Sverige för att bekämpa utländska stöldligor. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) hoppas på samma sak från Litauen – och dessutom avtal om att skicka dömda tjuvar till sina hemländer.

Johansson träffade i torsdags Rumäniens ansvarige statssekre­terare i samband med EU:S pågående inrikes- och justitiemi­nistermöte i Bryssel. På fredagen hölls liknande samtal även med Litauen.

– Mellan 40 och 50 procent av alla inbrott som begås i Sverige begås av ligor som kommer till Sverige med det enda syftet att stjäla båtmotorer, fina bilar, göra inbrott i sommarstug­or och i villor och det är väldigt välorganis­erat, säger Johansson i Bryssel.

TORSDAGENS SAMTAL GAV svar direkt.

– Med Rumänien så erbjöd han omedelbart polisiär hjälp till Sverige. De gör så med ett antal andra länder att de bistår med rumänsk polis i utredninga­r i andra länder. För de vet ju ofta vem det är och vilka nätverk. Så där hade vi ett mycket konstrukti­vt samtal, berättar Johansson.

Justitiemi­nistern vill även skapa bilaterala avtal med de två länderna för att kunna skicka hem dömda så att de kan avtjäna sina straff på hemmaplan.

– Dels är det en kostnad för oss att ha dem i svenska fängelser. Det finns ingen anledning att de ska ta upp plats där. Sedan är det naturligt: rehabilite­ringen ska ju trots allt ske på hemmaplan, säger Johansson.

SVARET TILLS VIDARE? Arbete ska inledas på tjänsteman­nanivå.

”Vi hade ett konstrukti­vt samtal och har nu inlett en process för att förenkla överförand­en av litauer i svenska fängelser”, berättar justitiemi­nistern via sms efter fredagens möten.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? LIGGER PÅ. Morgan Johansson trycker på i möten med andra Eu-länder om utländska stöldligor i Sverige.
Bild: JESSICA GOW/TT LIGGER PÅ. Morgan Johansson trycker på i möten med andra Eu-länder om utländska stöldligor i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden