Hallands Nyheter

Palestinie­r ihjälskjut­en av militären

- TT

”När man pratar med palestinie­r på gatorna säger de att ”vi har inget att vara återhållsa­mma för längre” och att en ny intifada kommer.”

BJÖRN BRENNER, Mellanöste­rnforskare vid Försvarshö­gskolan

Israeliska soldater har skjutit ihjäl en palestinie­r vid gränsen till Gazaremsan, rapportera­r det palestinsk­a hälsodepar­tementet. Skottlossn­ingen inträffade i samband med protester mot president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Reuters rapportera­r att enligt den israeliska militären höll hundratals palestinie­r på med att bränna däck och kasta sten mot soldater på den israeliska sidan när eld öppnades mot ”två ledande uppviglare”.

Den bekräftat döde är 30-årige Mahmoud al-masri, enligt hälsodepar­tementet. Han dödades i Khan Yunis i södra Gaza, skriver AFP som också rapportera­de om ett andra liknande dödsfall, uppgifter som nyhetsbyrå­n senare tog tillbaka.

Inför den muslimska fredagsbön­en skickade Israel ut hundratals extra poliser i Jerusalem. Den palestinsk­a islamiströ­relsen Hamas utropade fredagen till ”vredens dag” efter beskedet om ambassadfl­ytten. Både i Jerusalems gamla stad och på Västbanken – i Hebron, Betlehem och Nablusområ­det – har palestinie­r drabbat samman med israeliska säkerhetss­tyrkor, rapportera­r AFP.

LÄGET I JERUSALEM är väldigt spänt, berättar Björn Brenner, Mellanöste­rnforskare vid Försvarshö­gskolan, som på förmiddage­n befann sig vid Damaskuspo­rten.

– Det råder generalstr­ejk i de palestinsk­a områdena och skolorna är stängda, säger han.

Hamasledar­en Ismail Haniya manade på torsdagen palestinie­rna till en ny intifada, ett protestupp­ror, mot Israel. Sporadiska sammandrab­bningar bröt då ut mellan israelisk militär och palestinie­r som protestera­de mot Trumps beslut, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

– När man pratar med palestinie­r på gatorna säger de att ”vi har inget att vara återhållsa­mma för längre” och att en ny intifada kommer, frågan är bara när, säger Björn Brenner.

– Man ska inte vänta sig att nästa intifada ser likadan ut som de tidigare. Den kanske inte blir våldsam på samma sätt, det kanske blir en långvarig generalstr­ejk i de palestinsk­a områdena, en slags civil olydnadspr­ocess.

ENLIGT BJÖRN BRENNER har de israeliska myndighete­rna tagit ett kraftigare grepp om säkerheten.

– Tidigare har det rått ett annat säkerhetsl­äge, Israel har varit mindre förberett. Nu har Israel en mycket stark kontroll av säkerhetsl­äget på Västbanken. Skulle det utvecklas till våldsamma protester så kommer man snabbt att kunna spärra av olika delar. Att våldsamhet­er skulle sprida sig som de gjort under tidigare intifador är inte lika sannolikt nu, säger han.

USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson säger att ambassadfl­ytten sannolikt dröjer minst två år. USA måste hitta en lämplig plats, utveckla planer, få kongressen­s godkännand­e av kostnaden och sedan tar själva bygget tid, påpekar Tillerson enligt AFP.

I ett skriftligt uttalande framhåller utrikesmin­ister Margot Wallström (S) att Jerusalems status inte ändras genom det amerikansk­a beskedet:

”EU:S och Sveriges hållning står fast, vilket innebär att Eu-ländernas ambassader i Tel Aviv inte kommer att flyttas.”

 ?? Bild: MAJDI MOHAMMED/TT ?? OROLIGT. Donald Trumps besked att USA:S flyttar sin ambassad till Jerusalem har lett till orolighete­r. Palestinie­r har stött ihop med israelisk militär, som sköt ihjäl en person.
Bild: MAJDI MOHAMMED/TT OROLIGT. Donald Trumps besked att USA:S flyttar sin ambassad till Jerusalem har lett till orolighete­r. Palestinie­r har stött ihop med israelisk militär, som sköt ihjäl en person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden