Hallands Nyheter

Nu går brexit

EU: NÄSTA FAS DRAR I GÅNG – OCH NU BÖRJAR DET SVÅRA

-

Skilsmässa­n mellan EU och Storbritan­nien är färdig i princip. Nu gäller det att sy ihop förhålland­et igen. – Nu börjar det svåra, konstatera­s i Bryssel trots ett efterlängt­at genombrott i förhandlin­garna om brexit.

Efter förhandlin­gar som under hösten mest präglats av oklarhet och tvivel bjöd Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker på en trespråkig suck av lättnad på fredagsmor­gonen.

– Vi har lyckats göra tillräckli­ga framsteg för att nå fram till nästa fas i förhandlin­garna, sade Juncker på engelska, tyska och franska, sida vid sida med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (fredagens överenskom­melse) är i hela Storbritan­niens intresse, sade May, som anlände i ottan till Bryssel för att sätta punkt för veckans intensiva diskussion­er.

DET SOM PARTERNA enats om är 96 punkter på 15 sidor med grunderna för vad som kallats för ett skilsmässo­avtal.

Det handlar om vilka rättighete­r som efter brexit ska gälla för Eumedborga­re i Storbritan­nien, hur landgränse­n mellan Irland och Nordirland ska skötas och hur de ekonomiska åtagandena ska ordnas.

Alla tycks överens om att uppgörelse­n uppfyller de ”tillräckli­ga framsteg” som krävs för att gå vidare till nästa fas i förhandlin­garna.

Formellt ska det beslutet ändå fattas först nästa vecka då EU:S

 ??  ?? FRAMSTEG. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May
FRAMSTEG. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden