Hallands Nyheter

In i nästa skede

- WIKTOR NUMMELIN/TT

stats- och regeringsc­hefer samlas till toppmöte i Bryssel.

I mångt och mycket är det Storbritan­nien som till sist fått anpassa sig till vad EU krävt redan från början. Båda sidor betonar ändå att det handlar om en kompromiss.

– Båda sidor har fått lyssna till varandra, hävdade Juncker.

EKONOMISKT KOMMER den brittiska utträdesno­tan att landa kring motsvarand­e 400–500 miljoner svenska kronor.

– Efter tuffa samtal har vi nått en uppgörelse som är rättvis för brittiska skattebeta­lare, sade Theresa May.

Vad som nu sker är att de kvarstanna­nde 27 Eu-länderna snabbt ska enas om förhandlin­gsplan för nästa fas. I första hand ska man då diskutera övergångsr­egler för

De 27 kvarstanna­nde Eu-ländernas så kallade sherpor – för svensk del statssekre­terare Hans Dahlgren – möts i Bryssel för att gå igenom läget. * Tisdag 12 december: Ländernas Eu-ministrar träffas för att förbereda * * Torsdag 14 december: i Bryssel. * Fredag 15 december: De 27 kvarstanna­nde Eu-ländernas ledare möts separat för att avgöra om det finns tillräckli­ga framsteg eller inte i de inledande förhandlin­garna om ekonomisk uppgörelse, medborgarn­as rättighete­r och gränsfrågo­rna på Irland. Om så är fallet kan klartecken ges för att dra i gång nästa fas i förhandlin­garna, om övergångsr­egler och framtida handelsavt­al.

den tvåårsperi­od som britterna ser framför sig att man kommer att behöva efter utträdet 2019 för att kasta loss ordentligt från kontinente­n.

Därtill ska parterna förhandla om kommande handelsavt­al och

de samarbeten inom andra frågor som Storbritan­nien trots avhoppet vill fortsätta med. Tiden är dock knapp. Redan i oktober 2018 är det tänkt att hela uppgörelse­n ska vara färdig, för att hinna bli godkänd i tid till det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk varnar för att det som man nu har stångats om i ett drygt halvår var den enkla delen.

– Att gå isär är svårt. Men att gå isär och sedan bygga upp en ny relation är ännu svårare, sade Tusk efter uppgörelse­n i Bryssel.

kommande toppmöte.

EU:S stats- och regeringsc­hefer inleder sitt toppmöte

DET MAN SEDAN enas om måste dessutom förankras överallt – inte minst hos Theresa Mays nordirländ­ska stödparti, unionistpa­rtiet DUP.

– Ingenting är bestämt förrän allt är bestämt och hur vi kommer att rösta till en slutlig uppgörelse beror på innehållet, fastslog Dupledaren Arlene Foster på fredagen, enligt Reuters.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO/TT ?? kunde förkunna att man har nått tillräckli­ga framsteg för att kunna gå till nästa fas av förhandlin­garna.
Bild: VIRGINIA MAYO/TT kunde förkunna att man har nått tillräckli­ga framsteg för att kunna gå till nästa fas av förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden