Hallands Nyheter

STORBRAND. Den kraftiga branden totalförst­örde maskinhall­en på gården utanför Vinberg. Men 500 nötkreatur kunde räddas.

LJUNGBY-ÅGÅRD: ”EN VÄLDIGT OMFATTANDE BRAND”

- 010-471 50 26 ∙ jennie.persson@hn.se

Dagen efter den omfattande branden på gården i Ljungbyågå­rd utanför Vinberg är ägarna uppgivna.

– Vad ska man säga, det här är inte roligt. Det känns jobbigt att se det här, säger Linda Karlsson, som är en av delägarna.

Hon och dottern Viktoria Bengtsson står och tittar på resterna av vad som i torsdags kväll var maskinhall­en. Linda Karlsson äger gården tillsamman­s med Lennart Bengtsson. Det var strax innan 21.00 på torsdagskv­ällen som de märkte att det hade börjat brinna i maskinhall­en.

– Jag larmade brandkåren vid kvart i nio, som tur var hade grannarna hunnit larma innan. Då brann det för fullt här, säger Linda Karlsson.

PÅ GÅRDEN FINNS runt 500 nötkreatur och ägarna, tillsamman­s med räddningst­jänsten, lyckades få ut samtliga djur ur det stall som ligger bredvid maskinhall­en. I hallen fanns bland annat traktorer, hjullastar­e och en hel del redskap.

– Alla maskiner är förstörda, säger Linda Karlsson.

Räddningst­jänsten var på plats hela natten och under gårdagen pågick eftersläck­ningsarbet­et. Mikael Svensson är yttre befäl på räddningst­jänsten i Falkenberg.

– När vi kom till platsen så brann det för fullt. Det var en väldigt omfattande brand. Det var 15 enheter på plats med runt 30 personer från oss och till en början var vår primära uppgift att skydda djuren. Överlag har arbetet gått jättebra och de som äger gården har varit hur duktiga som helst. De har spru-

Maskinhall­en på gården utanför Vinberg totalförst­ördes under den kraftiga branden. Men med hjälp av gemensamma krafter kunde de cirka 500 nötkreatur­en räddas.

tat vatten så in i helsike, säger han. Hur startade branden? – Ingen aning, det vet vi inte än. Under fredagen fokuserade räddningst­jänsten sitt arbete på ensilageba­larna på gården.

– De ligger och småbrinner och vi måste plocka ut dem och sedan släcka dem. Vi har fått hjälp av en grävmaskin. Ensilageba­larna ligger och ryker och ställer till det för de som bor där. Men röken är inte farlig, säger Mikael Svensson.

DEN KRAFTIGA BRANDEN gjorde bland annat att en del glasrutor i en närliggand­e byggnad smälte. Men i övrigt ska branden inte ha haft någon större spridning.

Nu hoppas gårdsägare­n Linda Karlsson att stallet kan återställa­s inom en snar framtid.

– Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan få tillbaka djuren i drift igen. Annars får vi hitta en annan ladugård, säger hon.

Ingen person kom till skada i samband med branden.

”Jag larmade brandkåren vid kvart i nio, som tur var hade grannarna hunnit larma innan. Då brann det för fullt här” LINDA KARLSSON delägare av gården

 ??  ?? TOTALFÖRST­ÖRD. Branden startade i maskinhall­en på gården, men vad det var som orsakade branden var under gårdagen fortfarand­e okänt.
TOTALFÖRST­ÖRD. Branden startade i maskinhall­en på gården, men vad det var som orsakade branden var under gårdagen fortfarand­e okänt.
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? HÅRT ARBETE. Branden bröt ut på torsdagskv­ällen och räddningst­jänsten var på plats hela natten. ”Det känns jobbigt att se det här”, säger Linda Karlsson, delägare av gården.
Bild: JENNIE PERSSON HÅRT ARBETE. Branden bröt ut på torsdagskv­ällen och räddningst­jänsten var på plats hela natten. ”Det känns jobbigt att se det här”, säger Linda Karlsson, delägare av gården.
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ??
Bild: JENNIE PERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden