Hallands Nyheter

Berge vill lyfta fram kulturen

FALKENBERG: KOMMUNALA ORGANISATI­ONEN SES ÖVER INFÖR VALET

- LENA LYXELL

Miljöparti­ets Jan Berge vill dela upp Kultur- och fritid i Falkenberg­s kommun. – Kulturen är väldigt viktig i en expansiv kommun som vill locka till sig nya invånare, säger han.

Kommunen behöver en ny organisati­on. Nämndernas uppgifter är inte optimalt fördelade. Det tycker Jan Berge (MP) som arbetat fram ett eget förslag till ny organisati­on.

Inför varje val görs en översyn av nämndernas arbete. Sedan ett år tillbaka pågår arbetet med att ta fram en modell för hur den framtida politiska organisati­onen ska se ut. Alla partier som är represente­rade i kommunfull­mäktige är inbjudna, men deltar i olika grad.

– Jag tycker att de är viktigt att informera dem som är intressera­de av kommunen om vad som pågår, innan det är för sent, säger miljöparti­sten Jan Berge. Han sitter i den beredning som ska enas om ett organisati­onsförslag som ska antas av kommunfull­mäktige i början av nästa år och börja gälla vid årsskiftet 2018/2019.

JAN BERGE ANSER att det händer för lite i beredninge­n och han befarar att det förslag som läggs fram till fullmäktig­e kommer att innehålla få förändring­ar.

– Men jag vet egentligen inte hur det eventuella förslaget ser ut eftersom vissa partier har möten tillsamman­s. Jag har inte bjudits in till dem, säger Berge.

Jan Berge, som har lång politisk erfarenhet från både kommunal och regional nivå, har kommit fram till att det är möjligt att få en mer ändamålsen­lig och effektiv organisati­on i Falkenberg­s kommun. Bland annat vill han förstärka kulturens roll.

– Jag vill skapa en separat kulturnämn­d, i stället för som i dag, en kultur- och fritidsnäm­nd. Kulturen är väldigt viktig i en expansiv kommun som vill locka till sig nya invånare.

I JAN BERGES förslag knyts folkhälsan som i dag ligger under räddningst­jänsten till den blivande kulturnämn­den, liksom kulturskol­an. Upphandlin­gar och fastighets­förvaltnin­gen lyfts bort från kommunstyr­elsen och hamnar på servicenäm­nden i Berges förslag. Barn- och utbildning­snämnden som har ett stor ansvarsomr­åde slipper ansvaret för vuxenutbil­dning. De frågorna hamnar i ett av två utskott under kommunstyr­elsen. Det ena ska ha hand om arbetsgiva­rfrågor, finansieri­ng, och samhällspl­anering. Det andra utskottet ska vara ett arbetsmark­nadsoch näringsuts­kott för vuxenutbil­dning, sfi, integratio­n och uppdragsut­bildning.

I BERGES organisati­onsförslag finns en teknik- och fritidsnäm­nd som får hand om skötsel av gator, torg, parker, skogar och idrottsanl­äggningar.

– Den modellen har jag hämtat från Halmstad kommun där man arbetar så.

Bygglovsnä­mnden och miljö- och hälsoskydd­snämndens slås ihop till en myndighets­nämnd. Där hamnar också alkohol- och andra tillsynsve­rksamheter.

Den grupp med partirepre­sentanter som tittar på ett förslag till ny organisati­on efter nästa val kommer att ha sitt sista gemensamma möte före jul för att enas om ett förslag till ny organisati­on. Dessutom ska bland andra de fackliga organisati­onerna och partiernas fullmäktig­egrupper diskutera förslaget. I januari eller februari är det dags för kommunfull­mäktige att ta ställning till hur kommunens organisati­on ska se ut efter den 1 januari 2019.

– Det har inte varit något driv i diskussion­erna. Jag tror att de flesta vill ha det som det är i dag, säger Jan Berge.

Några av hans förslag har fått ett positivt mottagande, bland annat att upphandlin­gar ska flyttas till servicenäm­nden och folkhälsan hamnar på kultur- och fritidsnäm­nden.

VID ÖVERSYNEN I samband med valet 2014 utökades den kommunala organisati­onen med en servicenäm­nd som har till uppgift att avlasta kommunstyr­elsen och bland annat ta ansvar för kost- och städservic­en.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INTE OPTIMALT. Jan Berge (MP) tycker att nämndernas uppgifter inte är optimalt fördelade. Han har arbetat fram ett eget förslag till ny organisati­on.
Bild: OLA FOLKESSON INTE OPTIMALT. Jan Berge (MP) tycker att nämndernas uppgifter inte är optimalt fördelade. Han har arbetat fram ett eget förslag till ny organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden